Companii

Analiză Deloitte: Mai mult de jumătate din tranzacţiile din 2021 au fost preluări ale unor jucători locali de către alţi jucători locali, un indicator al maturităţii pieţei de M&A din România

Analiză Deloitte: Mai mult de jumătate din...

Autor: Roxana Rosu

16.02.2022, 11:23 86

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a fost dominată în 2021 de investitori strategici, cu peste 60% din totalul tranzacţiilor, iar cele mai active sectoare au fost cel imobiliar, energie şi tehnologie, arată o analiză Deloitte.

Pe locul următor în topul investitorilor au fost investitorii instituţionali şi privaţi (20%) şi firmele de private equity (17%).

„Este demn de remarcat faptul că peste 50% dintre tranzacţiile monitorizate în 2021, atât ca număr, cât şi ca valoare, sunt reprezentate de preluări ale unor jucători locali de către alţi jucători locali. Acesta este un indicator al maturităţii pieţei de M&A din România, o piaţă în care jucătorii locali au un cuvânt tot mai important de spus. Sper şi că tot mai multe companii locale vor face achiziţii în afara ţării, pentru o dezvoltare regională. Mai merită subliniat faptul că valoarea medie a tranzacţiilor a fost de 27 de milioane de euro în 2021, ceea ce atestă faptul că piaţa de profil din România este efervescentă, dominată de tranzacţii mici şi medii, tendinţă care cel mai probabil se va menţine, având în vedere nivelul de dezvoltare a unui număr important de companii active local”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Dintre investitorii strategici străini implicaţi în tranzacţii pe piaţa locală, cei mai mulţi sunt din Franţa (18%) şi Austria şi Germania (16%). Alte ţări care au fost printre cele mai active pe piaţa locală în anii anteriori, cum ar fi SUA şi Regatul Unit al Marii Britanii, au avut investitori implicaţi în 2021 în doar 8%, respectiv 3% din numărul tranzacţiilor. Datele se referă la cele 137 de tranzacţii cu valoare de peste 5 milioane de euro anunţate în 2021, conform analizei Deloitte România, volum care marchează un nivel record al pieţei în 2021. Din punctul de vedere al valorii totale estimate, calculate atât pentru tranzacţiile cu valori comunicate, cât şi pentru cele cu valori nedivulgate, piaţa locală a fost de aproximativ 4-4,4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO