Companii

ANALIZĂ ZF. Ce şanse are România, al treilea cel mai mare cultivator de soia din UE, să hrănească vegetarienii din Europa?

ANALIZĂ ZF. Ce şanse are România, al treilea cel mai...

Autor: Florentina Niţu

27.08.2022, 10:33 346

Soia este o cultură pentru care interesul a crescut intens în ultimul deceniu, iar suprafaţa cultivată atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE aproape s-a dublat în perioada 2012 – 2021. Trendul ascendent spre o dietă vegană sau vegetariană „alimentează“ creşterea cererii de soia, iar România este în prima linie. Are şanse România să hrănească vegetarienii din Europa?

Circa 15% din suprafaţa cultivată cu soia a Uniunii Europene se află în România, ţară ce se clasează pe a treia poziţie în topul celor mai mari cultivatori, conform calculelor ZF pe baza datelor Eurostat.

„Cerinţele pentru soia sunt mari şi vor fi mari în continuare, pentru că există acest trend de schimbare a alimentaţiei bazată pe proteina din plante, iar soia este importantă pentru că înlocuieşte carnea. În plus, va rămâne atât în consumul animal, chiar dacă acum se fac presiuni pentru scăderea şeptelului de vaci, cât, mai ales pentru cel uman“, a spus Dragoş Dima, fostul reprezentant pentru România al Donau Soja, o organizaţie europeană ce se focusează în special pe producţia de soia nemodificată genetic, formată din peste 280 de femieri din 25 de ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO