Companii

Analiză ZF. De câţi bani ai nevoie ca să ai un nivel de trai similar în marile oraşe din Europa? Circa 2.500 de euro pe lună în Bucureşti sunt „echivalentul“ a 5.100 de euro în Paris

Analiză ZF. De câţi bani ai nevoie ca să ai un nivel...
Foto: Mediafax Foto / AP

Autor: Cristina Roşca

13.05.2023, 00:06 950

Deşi cel mai frecvent sunt comparate salariile medii din anumite oraşe sau ţări, acest indicator nu este unul suficient de relevant, fiind necesară punerea lui în contextul preţurilor şi al cheltuielilor în general Mai exact, deşi salariul mediu din România, spre exemplu, este de câteva ori mai mic decât cel din Germania, şi preţurile sunt mai mici. Trebuie văzut însă cu cât.

Un român care câştigă în Bucureşti 2.450 de euro pe lună are nevoie de o sumă de circa două ori mai mare pentru a locui în Londra, Berlin sau Paris şi pentru a-şi păstra nivelul de trai.

„Dacă o comparăm cu alte ţări europene, România este o destinaţie accesibilă. Costul vieţii în România, în special în Bucureşti, este aproape la jumătate faţă de cel din marile oraşe din Occident precum Viena, Londra, Berlin sau Paris. Mai mult, este mai mic decât cel din capitalele din Europa Centrală şi de Est, mai exact Varşovia, Praga şi Bu­dapesta. De-a lungul anilor, Bucureş­tiul a crescut şi a devenit o capitală europeană vibrantă, un oraş multila­teral dezvoltat, care în continuare are potenţial uriaş“, scrie pe site-ul In­vestRomania, o agenţie a guver­nu­lui al cărei rol este acela de a pro­mova şi facilita investiţiile străine pe plan local.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO