Companii

Anomaliile din sănătate. Deşi 5 milioane de angajaţi plătesc lunar contribuţii la sănătate de minimum 280 lei, accesul la servicii medicale este greu. Angajaţii români plătesc 10 mld. euro contribuţii la sănătate, dar casa de asigurări de sănătate este o gaură neagră: ce primesc pentru contribuţia mea? Cum sunt cheltuiţi banii?

Anomaliile din sănătate. Deşi 5 milioane de angajaţi...

Autor: Georgiana Mihalache

17.02.2023, 00:07 39159

La nivel naţional, nu există un registru al pacienţilor, pe tipuri de boli, astfel încât politicile publice să urmeze nevoile oamenilor Listele de aşteptare se întind pe câteva luni pentru analize sau investigaţii de prevenţie, de la analizele de sânge la investigaţii RMN (rezonanţă magnetică nucleară) sau CT (computer tomograf)

Românii angajaţi - circa 5 mili­oane - contribuie la Sănătate cu 10 miliarde de euro anual, bani care ajung direct la stat şi reprezintă 10% din salariul brut, dar sistemul medical de stat este slab dezvoltat, investiţiile lipsesc, iar România ocupă ultimele locuri în clasa­men­tele europene la starea de sănătate.

Ocupăm penultimul loc în UE după suma alocată la sănătate ca procente din PIB, scria Ziarul Financiar la 1 decembrie 2022. Mai mult, accesul pacienţilor la medi­camente inovative este deficitar, iar din multe spitale lipsesc echipamente medicale precum RMN, CT. România are a doua cea mai mică speranţă de viaţă din UE, după Bulgaria, potrivit datelor Eurostat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO