Companii

Antibiotice va incepe sa exporte in Brazilia

02.12.2003, 00:00 17

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi are ca obiectiv pentru anul viitor cresterea vanzarilor cu aproximativ 14%, pana la 42 de milioane de dolari, urmare a ascensiunii exporturilor si lansarii de noi produse pe piata interna.
"La export vom creste prin inregistrarea si vanzarea produselor existente pe piete noi, iar la intern pregatim lansarea a 5 - 6 medicamente noi. Ne propunem astfel sa inregistram o crestere de cate 2 milioane de dolari, atat pentru export cat si pentru vanzarile pe piata romaneasca", a declarat pentru ZF Ioan Nani, director general al Antibiotice.
Datorita dificultatilor financiare din sistemul romanesc de sanatate, Antibiotice a aplicat in ultimii ani o strategie de crestere a ponderii exporturilor in cifra de afaceri. Compania a obtinut aprobari pentru a vinde unele produse pe piata Statelor Unite, si-a deschis reprezentanta la Moscova si intentioneaza sa deschida una si in Brazilia, anul viitor.
Anul acesta, prin contracte de reprezentanta incheiate cu firme locale, Antibiotice a inceput sa vanda in China, India, Australia, Malaezia si Indonezia.
Cele mai vandute produse de export sunt Nistatin, produs cu care Antibiotice detine 25% din piata mondiala de profil, si Vitamina B12, cu o cota de 10% din piata mondiala.
"In ultimii ani am investit substantial pentru a moderniza liniile de productie a celor doua substante iar efectul asupra vanzarilor la export este vizibil. In fiecare din ultimii doi ani, exporturile noastre au crescut cu 2 milioane de dolari", a precizat Nani.
Fata de anul 2000, cand exporta in valoare de 5,7 milioane dolari, Antibiotice va ajunge anul acesta la exporturi de 10 milioane de dolari, acestea avand o pondere de 27% din cifra de afaceri.
Pe piata interna, Antibiotice este unul din principalii jucatori, dupa GlaxoSmithKline, Novartis - Lek, Pfizer, Sicomed Bucuresti si Terapia Cluj. Compania detine o cota de circa 3,8% dintr-o piata totala de peste 600 de milioane de euro anual.
 Antibiotice detine o pozitie puternica pe segmentul medicamentelor antiinfectionase (domeniul traditional de productie) si in ultimii ani a incercat sa isi diversifice portofoliul prin lansarea de medicamente destinate sistemului cardivascular si intestinal.
Antibiotice are ca actionar majoritar Ministerul Sanatatii, care detine 53,01% din actiuni. Alti actionari importanti sunt SIF Oltenia - 9,89% si fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell - 7,68%.
Compania este listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare a actiunilor fiind de 2.200 de lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a Antibiotice este de 22 de milioane de dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO