Companii

Antreprenori locali: O familie de antreprenori a ajuns la 3.000 de pacienţi anual cu patru clinici de kinetoterapie

Compania are în jur de 3.000 de pacienţi anual, iar pentru proteza bionică are, în medie, în jur de 3-4 pacienţi pe an.

Compania are în jur de 3.000 de pacienţi anual, iar pentru proteza bionică are, în medie, în jur de 3-4 pacienţi pe an.

Autor: Mădălina Dediu Panaete

05.07.2016, 00:04 1679
Povestea companiei Ortotech a început în 1999, atunci când Laurenţiu Bănică, kinetoterapeut, împreună cu soţia sa Mariana şi un alt asociat au decis să transforme experienţa de mai mulţi ani în domeniul kinetoterapiei şi cunoştinţele despre furnizarea şi adaptarea de produse de tehnică ortopedică în propriul business. Treptat businessul a evoluat ajungând la patru clinici şi 3.000 de pacienţi anual, inclusiv pacienţi pentru care Laurenţiu Bănică şi echipa sa au furnizat şi adaptat proteze bionice.

„Am început afacerea în 1999. La acel moment eram trei asociaţi, însă din 2006 am rămas doar eu şi soţia mea ca asociaţi în companie. Înainte de a avea această afacere, am lucrat în domeniul kinetoterapiei, însă am fost apropiaţi de domeniul furnizării şi adaptării de produse de tehnică ortopedică încă din 1992, când lucram cu copii“, spune Laurenţiu Bănică, kinetoterapeut cu peste 20 de ani de experienţă în domeniu. Soţia sa are o funcţie administrativă în cadrul firmei. 

Ortotech are astăzi 30 de angajaţi, dintre care nouă sunt tehnicieni. Compania are patru puncte de lucru, în Bucuresti, Iaşi, Constanţa şi Ploieşti.

Laurenţiu Bănică povesteşte că a lucrat opt ani cu o organizaţie suedeză şi cu câţiva ingineri ortopezi suedezi, care din dorinţa de a face bine, veneau şi luau măsuri pacienţilor din România pentru diverse orteze şi proteze şi le confecţionau în Suedia. După şase luni se întorceau şi le predau împreună pacienţilor. Însă, timpul de şase luni de la luarea măsurilor până la adaptarea dispozitivului medical era ridicat şi atunci a apărut ideea businessului Ortotech.

„Compania s-a dezvoltat, am adus produse din ce în ce mai multe, am diversificat familiile de produse, am introdus protezele pentru membrul superior, toată gama de orteze şi încălţămintea ortopedică. Am creat legături de business stabile cu parteneri din Suedia, din Germania şi din Irlanda şi am început o muncă de a găsi produsele de care avem nevoie“, mai spune antreprenorul. Astfel, de la tratarea scolio­zelor şi adaptarea diverselor proteze până la adaptarea unei mâini bionice a fost doar un pas. „Ne ocupăm de mai multe tipuri de scolioze, adaptăm proteze de membru superior, proteze de membru inferior, avem o gamă largă de orteze, fotolii rulante, verticalizatoare pentru copii. Proteza bionică pentru membru superior pe care am adus-o prima dată în 2008 a fost prima şi singura soluţie disponibilă comercial la acea vreme, care putea fi adaptată unui pacient. Avem în prezent un număr de 30 de pacienţi care poartă în România acest tip de proteză bionică”. O astfel de proteză ajunge să coste peste 35.000 de euro, dintre care numai o sumă de aproximativ 1.000 de euro este subvenţionată de către stat. Compania are în jur de de 3.000 de pacienţi anual, iar pentru proteza bionică are, în medie, în jur de 3-4 pacienţi pe an.

„Pentru a putea cumpăra componentele şi pentru a putea adapta această mână am făcut cursuri de pregătire şi am obţinut certificate de atestare în Scoţia, la Touch Bionics. Unul dintre militarii români din Afganistan, care a suferit în timpul unei explozii o amputaţie a membrului superior stâng, a beneficiat de o astfel de mână bionică. În plus, a fost prima proteză bionică cu un cot electronic”, mai povesteşte Laurenţiu Bănică, antreprenor care conduce o firmă cu o cifră de afaceri de 2,3 mil. lei, conform mfinante.ro.

Alături de protezele bionice, Ortotech a mai fost şi prima firmă care a personalizat şi a folosit sistemul unic de măsurători pentru a face articole compresive pentru pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO