Companii

Antreprenori locali. Radu Ouatu, proprietarul grupului din construcţii Apolodor: După patru ani de creştere, 2019 a fost primul an de oprire. Au rămas foarte activi doar marii jucători cu proprietăţi în zona ultracentrală

Din grupul Apolodor fac parte şi firme a căror activitate se concentrează pe demolări, însă în proiectele complexe, unde există şi lucrări de demolare, dar şi de construcţii, partea de demolări este preluată de Apolodor Com Impex.

Din grupul Apolodor fac parte şi firme a căror activitate se concentrează pe demolări, însă în proiectele complexe, unde există şi lucrări de demolare, dar şi de construcţii, partea de demolări este preluată de Apolodor Com Impex.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

10.01.2020, 12:00 2483

Grupul din construcţii Apo­lodor, deţinut de omul de afaceri Radu Ouatu, a înregistrat un declin al afacerilor în 2019, potrivit primelor estimări financiare, în con­diţiile unei reduceri a numărului de proiecte. Astfel, în total, cele patru companii din grup au avut în 2019 afaceri de 87 de milioane de lei, în scădere cu aproape 10% faţă de anul precedent.

„După patru ani de creştere, 2019 a fost primul an de oprire a acesteia, cu tendinţă de scădere. Este rezultatul diminuării investi­ţiilor private, corelat cu aproape inexistenţa unor lucrări publice de anvergură la nivel naţional. Modernizarea câtorva stadioane din Bucureşti nu sunt decât picături într-un ocean“, spune Radu Ouatu, directorul general şi proprietarul Apolodor.

Ce a ţinut totuşi piaţa activă au fost noile supermarketuri şi depozite care au continuat să se construiască, mai ales în zonele periferice ale Capitalei.

„Au rămas foarte activi doar marii jucători cu proprietăţi în zona ultracentrală şi, de aici, necesitatea eliberării acestor terenuri de vechile construcţii, de multe ori cu păstrarea faţadelor istorice, cum este cazul Băncii Marmorosch de pe Strada Doamnei (din Bucureşti – n. red.)“, mai spune Radu Ouatu.

În prima parte a lui 2019, Apolodor a finalizat, ca subantreprenor de specialitate, lucrările de construcţii la Centrul de Proiectare Renault, centrul comercial Ikea Pallady şi infrastructura celor cinci subsoluri ale clădirii de birouri Ţiriac Tower. Pe partea de demolări, grupul a fost implicat în proiectul de reconversie a Magazinului Bucureşti din centrul Capitalei, dar şi în transformarea Băncii Marmorosch în hotelul Autograph by Marriott din centrul vechi, unde au fost păstrate faţadele istorice.

Radu Ouatu spune că şi evoluţia anului 2020 depinde de implicarea autorităţilor în lansarea proiectelor de infrastructură.

„Momentan, ştim că vom demola tot anul, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, atât clădiri din zonele centrale, cât şi ansambluri industriale rămase inactive de mulţi ani, unele foste embleme ale industrializării României socialiste, astăzi ruine fumegânde.“

Grupul Apolodor cuprinde firmele Apolodor Com Impex, Apolodor Grup Construct, Apolodor Demolări, Central Construcţii şi Demolări. Cea mai mare pondere în totalul businessului Apolodor o are compania Apolodor Com Impex, cu cele mai mari afaceri, dar şi cu cel mai mare număr de angajaţi - circa 200 din cei 230 pe care îi are întregul grup.

„Suntem obligaţi să facem angajări de oameni tineri, proaspăt absolvenţi, pe care să-i formăm. Le oferim salarii de muncitor calificat. Pe lângă aceasta, cochetăm şi cu ideea aducerii de oameni tineri din Orientul Îndepărtat, cu vocabular minimal de limbă engleză. Vechea echipă trebuie revigorată“, mai spune Radu Ouatu.

Apolodor Com Impex a intrat în insolvenţă în 2015, iar acum se află în perioada de observaţie, desfăşurându-şi activităţile în mod normal. Apolodor Com Impex a intrat în insolvenţă la propria cerere, în contextul unei pieţe a construcţiilor care a suferit pe timp de criză, contractându-se cu 40% în decurs de câţiva ani. Insolvenţa a venit ca urmare a întârzierilor la plată din partea clienţilor (o parte din contractele companiei fiind încheiate cu companii de stat), potrivit datelor de la acea vreme. După 2015, majoritatea contractelor firmei Apolodor au fost încheiate cu jucători din mediul privat, şi nu cu firme de stat, ceea ce a asigurat stabilitatea financiară a companiei.

Printre proiectele la care a lucrat Apolodor în ultimii ani se numără clădiri de birouri precum Unirii View, Day Tower, The Bridge, fabrica Philip Morris din Otopeni (aflată în lucru), extinderea centrului comercial AFI Cotroceni, ansambluri de locuinţe şi unităţi de producţie şi cercetare, cum este cazul proiectului ELI NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) de la Măgurele. 

Din grup fac parte şi firme a căror activitate se concentrează pe demolări, însă în proiectele complexe, unde există şi lucrări de demolare, dar şi de construcţii, partea de demolări este preluată de Apolodor Com Impex. În general, grupul se ocupă doar de anumite etape din realizarea unui proiect, însă în unele cazuri a realizat şi proiecte 

cap-coadă. Parcul auto al grupului numără circa 130 de automobile şi utilaje.

De-a lungul timpului, Apolodor a participat la unele dintre cele mai importante proiecte de demolare de fabrici dezafectate sau clădiri aflate în stare de degradare din Bucureşti sau din ţară. Printre construcţiile vechi dărâmate de Apolodor se numără stadionul Lia Manoliu, fostul pavilion administrativ al uzinei Dacia, silozuri şi clădiri dezafectate de la fabricile de ciment din Turda, Medgidia şi Aleşd.

Compania Apolodor Com Impex a fost înfiinţată în 1992, având ca activitate demolările, însă ulterior a intrat şi în domeniul construcţiilor noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO