Companii

Antreprenorul care a pus bazele Alcedo are mandat de la acţionari să conducă încă doi ani compania

Vicenţiu Cremeneanu

Vicenţiu Cremeneanu

Autor: Bogdan Alecu

03.02.2016, 00:05 2172

Japonezii de la Sumitomo, prin compania Sumi Agro Europe Limited, care deţine aproape 98% din acţiunile grupului Alcedo, au decis prelungirea până la 31 decembrie 2017 a mandatului lui Vicenţiu Cremeneanu în funcţia de preşedinte al companiei, alături de actuala echipă de management, potrivit datelor de la Monitorul Oficial.

Sumitomo a achiziţionat 90% din acţiunile Alcedo, companie de produse pentru protecţia plantelor, în noiembrie 2011, tranzacţia fiind estimată la acea vreme la 20-40 mil. euro.

Lansat ca business antreprenorial, Alcedo a fost preluat în 2011 de către grupul japonez Sumitomo, într-un moment în care businessul trecea de 50 milioane euro. În 2014, Alcedo a finalizat cu afaceri consolidate de 117 milioane euro, în creştere cu 10%. Spre comparaţie, în 2010 rula afaceri de 53 mil. euro.

Pe segmentul inputurilor agricole, aproximativ jumătate din rulajul Alcedo este generat de pesticide, următoarele produse ca pondere în vânzări fiind seminţele şi îngrăşămintele. Grupul comercializează şi cereale, primite prin tranzacţii de tip barter cu fermierii, activitate care a generat 10% din rulaj în prima parte a acestui an.

Alcedo are peste 300 de angajaţi şi 4.000 de clienţi la nivel naţional. Printre concurenţii companiei se numără Agricover, BriseGroup, RodBun, Cargill, alături de irlandezii de la Origin, noul proprietar al Comfert Bacău şi Redoxim Timişoara.

Vicenţiu Cremeneanu, preşedintele grupului, exploatează alături de alţi membri din familia sa o fermă agricolă de aproximativ 660 de hectare în comuna Deveselu, judeţul Olt, unde cultivă grâu, floarea-soarelui, porumb, mazăre, rapiţă, lucernă şi alte plante furajere.

Din cele 658 de hectare, circa 200 de hectare sunt în proprietate, iar restul în arendă. Ferma este extinsă anual cu suprafeţe mici, iar investiţiile în dotări tehnologice, realizate în mod constant în ultimii zece ani, ar putea permite preluarea în exploatare a unei suprafeţe duble de teren.

La fermă a fost lansată în ultimii ani şi producţia de seminţe, de grâu şi de mazăre. în următoarea perioadă ar putea fi derulate şi o serie de investiţii în sistemul de irigaţii, cofinanţate cu bani europeni. În respectiva fermă, familia Creme­neanu deţine şi o crescătorie cu aproape 300 de capre, din care 185 sunt folosite pentru muls. Laptele este prelucrat şi trans­format în brânzeturi, comercializate ulte­rior pe piaţa liberă, iar businessul estimat pentru acest an este de aproximativ 40.000 de euro.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO