Companii

Antreprenorul Mihai Miron, proprietarul grupului Ropharma: Anul 2023 a fost peste aşteptări, în 2024 ţintim o creştere de cel puţin 12%

În total, Ropharma numără 162 de farmacii, fiind al cincilea jucător după numărul de unităţi.

În total, Ropharma numără 162 de farmacii, fiind al cincilea jucător după numărul de unităţi.

Autor: Georgiana Mihalache

10.02.2024, 00:07 136

Ropharma este unul dintre cele mai mari cinci grupuri farmaceutice din România, fiind un business integrat, de la producţia de medicamente, la distribuţie, farmacii şi spital Un flux mai mare de pacienţi a determinat în 2023 o creştere peste cea bugetată.

După un an 2023 „peste aştep­tări“, aşa cum îl caracterizează antre­pre­norul Mihai Miron, şi 2024 stă sub semnul creşterii pen­tru grupul Ropharma, ţinta fiind de cel puţin 12% peste anul trecut. Provocările vin însă din nivelul inflaţiei, dar şi al evoluţiilor salariale cărora grupul trebuie să le facă faţă.

„Domeniul de îngrijire a sănătăţii a fost peste aşteptări în 2023, creşterea a fost mai mare decât am prognozat noi. Cifrele finale le-au depăşit pe cele bugetate. Creşterea a venit dintr-un flux mai mare de pacienţi, atât în spital, cât şi în farmacii. La sectorul de medicamente au contat puţin şi ajustările de preţuri din vară, care au revigorat puţin piaţa“, a spus Mihai Miron, proprietarul grupului Ropharma.

În plus, un alt aspect care a contribuit la creşterea din 2023 a fost şi modul de organizare a sistemului public de sănătate, care nu acoperă necesarul pentru pacienţi. Astfel, ei se îndreaptă spre operatorii privaţi de sănătate.

În total, Ropharma numără 162 de farmacii, cu două unităţi în plus faţă de anul an­te­rior. Brandul de farmacii ocupă locul cinci în piaţă după numărul de unităţi şi locul şase după cifra de afaceri, potrivit celor mai recen­te date. Ropharma a avut o creş­tere lentă a numărului de farma­cii, cu câteva unităţi adău­gate de la un an la altul. De altfel, zona Ardealului este cea pe care a mizat retailerul farmaceutic, spre deosebire de restul jucătorilor din vârful clasamen­tu­lui care s-au extins naţional.

„Am dezvoltat portofoliul de medicamente, ponderea producţiei proprii în cifra de afaceri a depăşit 10%, ceea ce este un vis mai vechi“, a mai spus Mihai Miron.

Cele două fabrici de medicamente ale gru­pului Ropharma sunt Aesculap Prod Târ­gu-Mureş şi Eurofarmaco Chişinău. Portofoliul de producţie Ropharma cuprinde 113 produse, care acope­ră 32 de arii terapeutice. Printre produsele care ajung la pacienţii români se numără branduri ca Ac­tivit, gama de produse cu resve­ratrol, Septusin, gama Lady Health, gama Vitalact, Vitaprim, Gastrolax.

În toamna lui 2023, Ropharma a convocat acţionarii pentru a vota o facilitate de credit de 2 mil. euro de la ING Bank. Scopul creditului a vizat în special dezvoltarea zonei de distribuţie de medicamente.

Mihai Miron, proprietarul grupului Ropharma: Mă aştept la un an peste 2023, sănătatea este un sector care are tot timpul o creştere de 8-9%.

„Am făcut un depozit nou la Iaşi pentru că nu mai aveam spaţiu suficient, ne-am mutat într-un depozit nou la Bucureşti, am mai înnoit şi o parte din flota de maşini“, a explicat antreprenorul.

Distribuitorul de medicamente Ropharma Logistic, business apărut în 2014, după ce marile lanţuri de farmacii au fost nevoite să separe distribuţia de retail, a crescut constant în ultimii ani şi a intat în topul celor mai mari distribuitori de medicamente din ţară, cu un business anual de peste 700 mil. lei.

„După prima lună din 2024 am observat că adresabilitatea a crescut în continuare, dar este corelată şi cu sezonul de gripă care încă mai persistă. Mă aştept la un an peste 2023, este un sector care are tot timpul o creştere de 8-9%, anul acesta ne aşteptăm la o creştere de cel puţin 12%. Nu ştiu în ce măsură aceste cifre acoperă inflaţia reală, este un mare semn de întrebare“, a precizat Mihai Miron. Ropharma, controlată de antreprenorul Mihai Miron, a încheiat 2022 cu venituri de 555 milioane lei, în creştere cu 17%. Pentru 2023, reţeaua de far­macii a bugetat afaceri de aproape 600 mil. lei, însă estimările au fost depăşite, după cum susţine anteprenorul.

Ropharma Logistic a avut un business de 733 mil. lei în 2022, iar spitalul Sf. Constantin a ajuns la 87 mil. lei în 2022.

„Trebuie să ţinem pasul cu actualizarea ve­niturilor medii ale salariaţilor, noi încercăm să le facem conform performanţelor fiecăruia pen­tru a fi toată lumea motivată, dar este o provocare. Creşterea salarială de anul trecut a fost puţin mai mare decât creşterea cifrei de afaceri sau a profitabilităţii“, a completat Mihai Miron.

De meserie farmacist, Mihai Miron a pariat pe sectorul producţiei de medicamente, fiind printre primii investitori în acest domeniu. El a pus bazele fabricii de medicamente Europharm la Braşov, companie pe care a vândut-o în 2000, către britanicii de la GlaxoSmithKline. Ulterior, antreprenorul a dezvoltat Ropharma, unul dintre cele mai mari grupuri farma locale, cu activităţi în producţia, distribuţia şi retailul de medicamente. El controlează indirect şi Spitalul Sf. Constantin din Braşov, unul dintre primii zece operatori privaţi de sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO