Companii

Apollo Bucuresti incearca prima preluare ostila din Romania

11.07.2000, 00:00 108



Societatea Apollo Bucuresti incerca sa preia societatea Ciorapi Timisoara, varianta care nu este pe placul conducerii societatii timisorene, care se opune prin toate mijloacele. In incercarea de a scapa de preluarea ostila directorii societatii Ciorapi Timisoara si-au chemat actionarii la vot promitand plata dividendelor pentru anul 1997, ramase restante pana la sfarsitul saptamanii trecute.

Producatorul de ciorapi Apollo Bucuresti, una dintre putimele societati capitalizata prin intermediul pietei de capital, si-a aratat intentia de a prelua pachetul de 24% din actiunile Ciorapi Timisoara de la FPS. Interesul Apolo pentru Ciorapi Timisoara a determinat o reactie puternica din partea directorilor societatii timisorene, in incercarea de a-si pastra pozitiile. Acesta a transformat operatiunea intr-o preluare ostila, care in caz de reusita ar putea fi o premiera pentru piata romaneasca de capital.

"Conducerea Ciorapi Timisoara folosesc in lupta un sistem vechi si perimat, nerespectand regulile pietei de capital" a declarat Ziarului Financiar, Andrea Cattaneo Della Volta, Presedintele Apollo Bucuresti. "Lipsa de transparenta a societatii din Timisoara, care nu a comunicat ultimele situatii financiare la Bursa de Valori, i-a adus suspendarea de la tranzactionare" a adaugat el.

El spune ca lipsa de performanta a managementului Ciorapi Timisoara va determina pe multi dintre mici actionari sa vanda titlurile.

Adunarea generala extraordinara a actionarilor Ciorapi Timisoara a imputernicit la sfarsitul saptamanii trecute, consiliul de administratie sa intocmeasca proiectul de divizare a societatii. Votul pentru a fost dat de Programul Asociatiei Salariatilor (PAS), condus de directorii societatii, si alti mici actionari adusi la societate de promisiunea conducerii de plata dividendelor aferente anului 1997.

Conducerea Ciorapi Timisoara doreste sa didvizeze societatea, acordand actiuni PAS si Salariatilor la fabrica din Timisoara, iar FPS, in schimbul pachetului sau de actiuni sectia de productie din Sanicolaul Mare, care nu mai functioneaza de doi ani. "Planul nostru de divizare este legal" spune apaiuc Ioan, presedintele Consiliului de Administratie al Ciorapi Timisoara.

Aceasta ar putea duce la scaderea valorii pachetului FPS, care s-ar putea opune planului de divizare. "Actul constitutiv al noii societati, care ar rezulta in urma divizarii trebuie semnat de reprezentantii FPS, altfel divizarea societatii nu este valabila si poate fi usor contestata in justitie" a declarat Ziarului Financiar un avocat din Baroul Bucuresti, care a tinut sa nu-i fie mentionat numele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO