Companii

Apple, suspecta de nerespectarea regimului armelor si munitiilor

30.04.2001, 00:00 20



Suntem deja familiarizati cu scuza "Calculatorul este stricat pentru moment", folosita pentru a motiva diverse intarzieri si probleme din activitatea cotidiana.

Nu demult, un singur laptop a inghetat practic orice activitate - pentru o perioada de sase ore - pe aeroportul din Burbank, California. Sa fie acesta un avertisment pentru toti cei ce calatoresc pe calea aerului ?

Aeroportul din Burbank este folosit mai ales de navetistii ce doresc sa ajunga in Los Angeles si in San Fernando Valley si deserveste mai multe orase americane de pe Coasta de Vest.

Acum doua saptamani, in jurul orei patru dupa-amiaza, personalul aeroportului in cauza a avut suspiciuni in legatura cu un bagaj ce continea un laptop. La unul dintre punctele de control din zona terminalelor, scaner-ul cu raze X nu a putut oferi destule detalii personalului de securitate.

In conformitate cu regulile aeroportului, personalul a initiat o serie de alte teste de control, inclusiv prelevarea si analiza sumara a unor mostre de material, atat din geanta cat si din computer. Acest ultim test a indicat prezenta unor reziduuri chimice considerate a€oingrijoratoare".

Din acel moment, au fost anuntate consecutiv politia, FBI si echipa de genisti. In acelasi timp, au fost evacuati toti pasagerii si angajatii din zona si a fost inchisa usa blindata ce separa terminalul de restul aeroportului.

Astfel, terminalul a fost efectiv inchis, zeci de zboruri amanate si sute de pasageri au fost lasati sa astepte in parcarea aeroportului. In cele din urma, in jurul orei zece seara, terminalul a fost redeschis si zborurile au fost reluate.

Potrivit presei internationale, la baza incidentului a stat un laptop Apple Titanium Powerbook G4, a carui carcasa contine titaniu cu grad de puritate de 99,5% - lucru garantat de Apple.

Povestea de fata poate fi interpretata ca un avertisment in ceea ce priveste viitorul apropiat in tehnologie. Ca legile californiene sunt foarte stricte in legatura cu importurile de alimente, si in special fructele, acesta este un lucru foarte cunoscut. Dar, sa impiedici oamenii sa scoata laptop-uri Apple din SUA, asta este cam prea de tot!

Raspunsul autoritatilor la orice posibila amenintare pe un aeroport este de ceva vreme un motiv de ingrijorare pentru mai toti cei ce calatoresc prin lume cu buzunarele pline de gadget-uri.

La Toronto, in Anglia, in tarile asiatice sau in Djibouti, calatorii sunt din ce in ce mai des opriti de personalul de pe aeroporturi pentru simplul motiv ca au in buzunar un palmtop.

Pe de o parte, o asemenea atitudine nu poate decat sa ne bucure, pentru ca ne creeaza un sentiment de siguranta. Pe de alta parte insa, nu ar trebui ca si masinariile de pe aeroporturi sa tina pasul cu descoperirile tehnologice? In definitiv, este si normal sa ne luam laptop-ul Titanium oriunde in lume. Sau nu?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO