Companii

Arctic raporteaza pierderi de 28 de miliarde de lei

15.08.2000, 00:00 18



Actiunile producatorului de frigidere Arctic au continuat sa scada la Bursa de Valori, mai ales dupa ce societatea a raportat pentru primul semestru pierderi in valoare de 28 miliarde de lei. Ultima cotatie a sedintei de ieri pentru actiunile Arctic a fost de 830 lei/actiune, in scadere cu 1,2% fata de sedinta precedenta.

Pretul acestor actiuni a coborat la aproape jumatatea celui de la sfarsitul anului trecut, cand aceste actiuni se tranzactionau la 1.600 lei/actiune, in cuda previziunilor brokerilor ca nu se va inregistra in acest an o scadere sub 1.000 de lei/actiune.

Arctic a realizat un profit brut de exploatare de 19,2 miliarde de lei, jumatate fata de cel al perioadei similare a anului trecut.

Cheltuielile cu dobanzile, diferentele de curs valutar, dar mai ales cele cu amortizarile si provizioanele au condus insa la o pierdere din 28,09 miliarde de lei. Chiar daca cheltuielile cu amortizarile si provizioanele sunt cheltuieli non-cash, adica din societate nu au iesit bani, pierderile determinate de ele, indeparteaza tot mai mult perspectiva acordarii unor dividende la Arctic.

Giuseppe Nardelli, directorul financiar al companiei, spune ca pierderile erau programate si se inscriu in bugetul de venituri si cheltuieli al societatii.

El a mai declarat ca reprezentantii unor societati de brokeraj importante au venit la societate si informatiile pe care le-au primit le-a determinat sa modifice recomandarea catre investitori din "pastreza" in "cumpara". Informatia nu a putut fi validata de analistii pietei de capital, care spun ca sociateatea trebuie sa mai furnizeze si alte informatii.

Producatorul de aparate frigorifice de uz casnic si comercial Arctic Gaiesti

a inregistrat, in primul trimestru al acestui an o pierdere de 3,8 miliarde de lei la o cifra de afaceri de 169,4 miliarde de lei, rentabilitatea fabricii inregistrand un recul semificativ in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

In primele trei luni ale anului trecut, societatea a inregistrat un profit net de 15,1 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 120,3 miliarde de lei.

Evolutia slaba din primele trei lunib a avut la baza o crestere mai accentuata a cheltuielilor din exploatare, respectiv ale celor aferente cheltuielilor materiale.

Societatea a obtinut, in anul 1999, un profit net de 14,07 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 650,7 miliarde de lei. In aceeasi perioada, societatea a realizat un total al veniturilor de 828,2 miliarde si un profit brut de 22,5 miliarde de lei. Actionarii societatii au hotarat ca pentru anul 1999 sa nu se acorde dividende, acestea urmand a fi reinvestie.

Arctic a fost privatizata in anul 1997, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de BERD si un fond de investitii apartinand grupului francez Societe Generale. Pe parcurs Societe Generale a mai vandut din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO