Companii

Argus Constanţa a făcut anul trecut mai puţin de jumătate din investiţiile bugetate

Autor: Gabriel Razi

12.02.2012, 18:18 335

Argus Constanţa, unul dintre primii zece producători de ulei de floarea soarelui de pe piaţa locală, a investit anul trecut aproximativ 0,6 milioane de euro în utilaje, maşini şi alte echipamente, cu 58,7% mai puţin decât bugetul propus la începutul anului 2011.

"Disponibilul bănesc al societăţii a fost folosit în exclusivitatea pentru bunul mers al societăţii, plăţi de materii prime, utilităţi, salarii, taxe şi impozite la bugetul de stat", afirmă oficialii Argus într-un raport postat pe site-ul companiei.

Reprezentanţii producătorului nu au explicat însă motivele pentru care compania nu a reuşit să realizeze investiţiile pe care şi le-a propus la începutul anului trecut. Aproape 200.000 de euro din diferenţa dintre planul de la începutul lui 2011 şi investiţiile realizate au fost însă acoperiţi de amânarea achiziţiei unui echipament (vault Buhler pentru descojitorie).

De celalaltă parte, circa o treime din investiţiile făcute de Argus anul trecut a fost reprezentată de plata unui avans de 192.500 de euro pentru achiziţia unei maşini de suflat butelii PET de 1 litru. Valoarea totală a investiţiei necesare pentru achiziţia acestui utilaj se ridică la 770.000 de euro.

Conducerea Argus Constanţa este disputată de mai multă vreme de SIF Oltenia şi omul de afaceri Cătălin Chelu, ambele părţi controlând aproximativ 30% din acţiunile companiei. În acest moment pentru soluţionarea litigiilor dintre cele două părţi sunt în curs mai multe procese.

În volum piaţa locală a uleiului este evaluată la 200.000-210.000 de tone anual. Acum, producţia este acoperită de zece fabrici, jumătate din câte aveau deschise porţile în urmă cu 20 de ani. Argus Constanţa, business care a încheiat anul 2010 cu afaceri de 51,7 mil. euro, concurează pe piaţa locală cu producători precum Prutul Galaţi, Cargill Oils, Bunge România sau Ardealul Carei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO