Companii

Artmark: Valoarea totală a obiectelor vândute în licitaţiile organizate în 2023 a atins 10,2 mil. euro, din care 9,1 mil. euro reprezintă suma totală obţinută în vânzările publice

Artmark: Valoarea totală a obiectelor vândute în...

Autor: Cristina Bellu

04.01.2024, 12:48 127

Valoarea totală a obiectelor vândute de A10 by Artmark în cadrul celor 50 de evenimente organizate de casa de licitaţii în 2023 a ajuns la 10,2 milioane de euro, din care 9,1 mil. euro reprezintă suma totală obţinută în vânzările publice.

Rata medie de adjudecare s-a ridicat la 70% şi a fost completată cu peste 1,1 mil. euro în vânzări private.

Oficialii Artmark apreciază că 2023 a fost anul în care segmentul de piaţă de artă clasică şi modernă, stagnant în ultimii 3 ani în faţa avântului segmentului de artă contemporană, a revenit viguros în prim-plan, evoluţie datorată şi contextului economic recesionar şi inflaţionist.

“Anul 2023 a reţinut atenţia prin vânzări marcante ale unor exponenţi ai modernismului şi ai impresionismului românesc, realizând sau situându-se în zona unor mai vechi recorduri tematice, cu artişti precum Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Jean Alexandru Steriadi , Camil Ressu, etc”.

2023 a fost şi anul în care câţiva artişti români s-au vândut cel mai bine, marcând, prin tranzacţii excepţionale, vârful lor de adjudecare într-o licitaţie publică. Printre aceştia s-au aflat sculptorii Oscan Han şi Ion Faur-Schmidt.

Segmentul de artă contemporană a pieţei a performat la rându-i, obţinând câteva recorduri absolute de autor pentru artiştii formatori de scenă artistică şi de piaţă culturală. Astfel, Horia Bernea a obţinut anul acesta două recorduri succesive, culminând prin adjudecarea din octombrie 2023, cu 28.000 de euro, pentru „Seara grădinii”, iar Horia Damian a obţinut cel mai bun preţ de adjudecare pentru o pictură, 22.000 de euro, în mai 2023, pentru o „Galaxie”.

Reprezentanţii Artmark spun că 2023 este şi anul în care noile filiale Artmark din Bulgaria şi din Croaţia, deschise în mai-noiembrie 2022 la Sofia, respectiv la Zagreb. În toamna-iarna 2023, au confirmat o evoluţie pozitivă.

Astfel, Artmark Croaţia a organizat două licitaţii la Zagreb, totalizând cca. 450.000 de euro şi o rată medie de adjudecare de aproape 60%, iar Artmark Bulgaria a organizat prima sa Licitaţie de Iarnă la Sofia, realizând un total de 335.000 de euro, cu o rată de adjudecare de 80,4%.

“Aparent modeste, dacă le raportăm la rezultatele pieţei româneşti de artă, aceste totaluri şi rate de adjudecare reprezintă, de fapt, un superlativ pentru pieţele de artă bulgară şi croată-iugoslavă, semnificând reale premise pentru organizarea şi creşterea pieţelor de artă est-europene vecine”, concluzionează reprezentanţii Artmark .


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO