Companii

Arval vede piata de leasing operational la un miliard de euro

24.08.2009, 17:38 74

Compania de leasing operational Arval, divizie a grupului francez BNP Paribas, estimeaza ca piata locala de leasing operational va creste in 2010 cu 10%, urmand astfel sa ajunga la aproape 1 miliard de euro. Totodata Arval preconizeaza ca cererea pentru servicii de leasing operational va continua sa se aprecieze, circa 63% din companiile cu peste 1.000 de angajati urmand sa apeleze la acest sistem in detrimentul altor servicii de finantare.

„In acest moment, putem estima ca 2010 va fi un an de stabilitate pentru piata de leasing operational din Romania, cu cel mult o crestere de 10%. Acest lucru este valabil in cazul in care criza financiara nu se acutizeaza", a declarat Anault Leglaye, directorul general al Arval Romania.

Potrivit unui studiu realizat de companie in 12 state europene, 44% din firmele cu peste 1.000 de angajati au contractat deja servicii de leasing operational, prin care furnizorul asigura tot ce tine de utilizarea automobilului de catre client, iar 20% dintre companii vor solicita produse similare in detrimentul altor alternative de finantare. „Avem certitudinea ca pietele externe si cea locala de leasing operational au un potential foarte ridicat in urmatorii trei ani. De aceea, 2011 va readuce cresterea accelerata a pietei, va fi un an foarte bun, in opinia noastra", a declarat Leglaye. 

Anul acesta, leasingul financiar este estimat la 2 mld. euro, in scadere cu aproape 60% fata de 2008. Principala deosebire dintre cele doua sisteme de finantare consta in faptul ca la finalul contractului de leasing operational automobilul ramane in proprietatea companiei finantatoare.

Arval, divizie a grupului francez BNP Paribas, estima la inceputul anului dublarea afacerilor de pe plan local, pana la 17 milioane de euro. Flota administrata in Romania ajunge la 2.300 de autovehicule. Arval are in portofoliu 120 de clienti, iar in acest an estima ca cererile de lease-back, o directie de crestere importanta a businessului, se vor aprecia cu 20%. Prin lease-back o companie isi poate vinde flota de masini catre firma de leasing, obtinand lichiditati, iar apoi plateste chirie pentru masinile pe care le utilizeaza.

Principalii jucatori pe piata de leasing operational alaturi de Arval sunt ALD Automotive, Sixt New Kopel, Lease Plan sau DiRent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO