Companii

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica protestează împotriva unei decizii a Curţii de Conturi prin care casele de asigurări de sănătate cer returnarea unor sume decontate farmaciilor începând cu anul 2015 şi spune că măsura va duce la faliment

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica protestează...

Autor: Roxana Rosu

19.08.2022, 12:20 441

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica protestează împotriva deciziei Curţii de Conturi prin care casele de asigurări de sănătate trebuie să solicite returnarea unor sume de bani despre care se spune că nu au fost decontate în mod corect farmaciilor, începând cu anul 2015.

Potrivit AFIE, măsura va duce la falimentarea farmaciilor independente şi va afecta acordarea de asistenţă medicală în special în mediul rural.

Această măsură este prevăzută într-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care menţine o decizie a Curţii de Conturi a României din anul 2016.

Astfel, în urma unei acţiuni de audit financiar la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Curtea de Conturi a constatat în 2016 că farmaciile beneficiază de anumite reduceri comerciale pentru medicamente de la distribuitorii angro sau producători şi a considerat că aceste reduceri trebuie să se regăsească mai departe în preţul pe care farmacia îl decontează caselor de asigurări de sănătate.

Casele de asigurări de sănătate trebuie să pună în practică această decizie, în urma unei hotărâri definitive date anul acesta, şi se vor îndrepta către farmacii pentru a calcula presupusul prejudiciu. Intervalul de timp vizat de verificări este de peste 7 ani, începând din 2015.

CNAS a contestat decizia Curţii de Conturi în instanţă, iar Ministerul Sănătăţii a transmis la rândul său punctul de vedere. Conform legislaţiei, Ministerul Sănătăţii este instituţia care calculează şi aprobă preţurile maximale cu amănuntul ale medicamentelor care sunt decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate stabileşte la rândul său preţurile de decontare şi de referinţă ale acestor medicamente, bazându-se pe preţurile aprobate de Ministerul Sănătăţii.

”Farmaciile comunitare sunt obligate şi nu au cum să depăşească preţul maximal cu amănuntul, şi nici nu au cum să deconteze către casele de asigurări de sănătate alte preţuri faţă de cele fixe setate de acestea. Farmaciile au urmat regulile şi au respectat preţurile impuse de către minister, acţionând legal şi cu bună credinţă în decontarea medicamentelor”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

 

În plus, farmaciştii independenţi susţin că statul va trebui să restituie farmaciilor sumele aferente impozitelor pe care acestea le-au achitat pentru reducerile comerciale primite, iar producătorii pot solicita, tot statului, să le fie restituite o parte din sumele achitate pentru taxa clawback.

”Toate acestea vin dintr-o lipsă de armonizare a legislaţiei specifice din domeniul farmaceutic cu legislaţia generală, precum şi dintr-o interpretare complet eronată a legislaţiei în vigoare şi a modului în care statul român poate interveni în relaţiile dintre terţi şi poate reclama anumite beneficii”, arată AFIE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO