Companii

AT Kearney: Economia subterană în România oscilează în jurul a 30% din PIB

AT Kearney: Economia subterană în România oscilează...

Autor: Claudia Medrega

15.04.2013, 12:58 588

“Economia subterană” reprezintă 29,6% din PIB, unul dintre cele mai mari nivele din Europa, România fiind depăşită doar de Bulgaria, unde procentul este de 32,3% din PIB, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă AT Kearney.

În sumă absolută nivelul economiei subternare în România a ajuns în 2011 la 38,2 mld. euro, în creştere cu aproape doua miliarde de euro faţă de 2010, conform studiului.

Evaziunea fiscală continuă să rămână o piedică în calea creşterii veniturilor bugetare.

Pedepsele pentru evazionişti au fost înăsprite în România, amenda fiind înlocuită în unele cazuri cu închisoarea, potrivit celor mai recente modificări aduse Legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Conform unor estimări ale Asociaţiei Române a Băncilor aproape 80% dintre cazurile unde există indicii serioase privind spălarea de bani au în spate activităţi de evaziune fiscală, domeniile principale fiind comerţul, sectorul imobiliar şi serviciile financiare şi bancare.

La nivelul celor 27 de state membre ale UE nivelul economiei subterane a ajuns la 1,9 trilioane de euro, respectiv 19,2% din PIB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO