Companii

AT Kearney: fondatorii LaborMed au realizat cel mai profitabil exit de pe piata farmaceutica central si est europeana

AT Kearney: fondatorii LaborMed au realizat cel mai profitabil exit de pe piata farmaceutica central si est europeana

Click pentru imaginea intreaga

13.05.2008, 19:46 53

Studiul realizat de A.T. Kearney si furnizat Ziarului Financiar arata care au fost cele mai importante tranzactii din Europa de Sud Est in ultimii doi ani in piata farmaceutica si la ce multipli s-au inchis.
Astfel, tranzactia prin care fondul de investitii Advent International a preluat producatorul LaborMed Pharma a fost a doua ca marime din punctul de vedere al multiplului de EBITDA (profit operational) la care a fost evaluata, respectiv 14,3, fiind devansata numai de evaluarea facuta de producatorul Sanofi-Aventis in 2006 cand a preluat 24,9% din grupul ceh Zentiva la un multiplu de EBITDA de 15,1.
Pe de alta parte, producatorul roman a fost evaluat la un multiplu al vanzarilor de 5, cel mai mare din analiza A.T. Kearney. In 2006, Terapia a fost evaluata la un multiplu al vanzarilor de 4,2 iar Sindan de 2,2.
"Costurile reduse din pietele emergente, accesul pe care jucatorii de aici il ofera catre zone cu rate de crestere mari, au facut din tarile din perimetrul central si sud-est european tinte atractive pentru gigantii mondiali, inclusiv pentru cei low-cost din India. Exemple sunt achizitiile din regiune facute de catre Barr Pharmaceutical, Stada, Sanofi-Aventis, Actavis, dar si Ranbaxy", au spus reprezentantii A.T. Kearney.
Activitatea de M&A (mergers&acquistions) din aceasta zona a fost marcata de tranzactii de talie medie si mica, un semnal ca piata farmaceutica este in schimbare, si ca in continuare deal-uri de valoare mare nu vom avea. Pentru firmele mici, fuziunile sunt in pri-mul rand o strategie de exit in conditiile in care se confrunta cu dificultati financiare sau au un portofoliu sarac de produse, sunt de parere cei de la A.T. Kearney.
Tranzactiile de anul trecut din sectorul farmaceutic pot fi impartite in doua categorii: cele de consolidare in generice, respectiv origi-nale si cele de marire de portofoliu. Numarul din ce in ce mai mic de produse in curs de dezvoltare, la care se adauga majorarea numarului produselor ce ies de sub patent, precum si presiunile pe pret si integrarea pe verticala a producatorilor, sunt principalii factori care determina consolidari in industrie.
Pe plan local, in intervalul 2006-2008 valoarea tranzactiilor din piata farmaceutica a sarit de 500 mil. euro, cea mai mare fiind insa cea din 2006 cu Terapia. In acel an, vanzarea producatorului clujean de catre fondul de investitii Advent International catre indienii de la Ranbaxy a fost al doilea exit ca marime din Europa Centrala si de Est conform unui studiu al companiei de consultanta Deloitte. Vanzarea a presupus transferul a 97% din titlurile producatorului.
Tot in 2006, grupul islandez Actavis a cumparat intregul pachet de actiuni al Sindan, fiind una dintre putinele tranzactii inchise la un multiplu de EBITDA de sub 10, respectiv 9,9. Un alt deal cu un multiplu sub 10 a fost cel la care a fost evaluata compania turca Eczacibasi, de 8,4. "La nivelul tranzactiilor comparabile din piata romaneasca, ultimele achizitii s-au realizat la multiplii de EBITDA de peste 10, si la multiplii de vanzari de peste 2,2. Pana acum, din acest punct de vedere, LaborMed este cea mai profitabila tranzactie pentru vanzatori", au mai spus reprezentantii A.T. Kearney.
Valorile mari la care s-au inchis tranzactiile cu producatorii locali din ultimii ani denota interesul din ce in ce mai ridicat pe care jucatorii financiari si strategici il au pentru piata romaneasca. O data cu finalizarea acestor deal-uri singura tinta pentru straini ramane Antibiotice Iasi, insa procesul de privatizare, al celui de-al treilea producator roman, este pentru moment pusa in stand-by. Primele tentative de privatizare ale companiei au avut loc inainte de 2000.
Ultimele tranzactii cu titluri Antibiotice de la BVB inchise la sub 1,5 lei pe actiune faceau ca valoarea de piata sa fie sub 200 mil. euro, la jumatatea din nivelul de anul trecut. Scaderea Antibiotice de pe Bursa este pusa insa si pe seama scaderii pietei de capital.
La nivel central si sud-est european, una dintre cele mai importante tranzactii a fost preluarea de catre Zentiva a 75% din Eczacibasi pentru 620 mil. euro anul trecut, in conditiile in care 2006 a fost de departe cel mai efervescent in materie de fuziuni si achizitii. Deal-ul de
2 mld. euro, prin care Barr si-a adjudecat producatorul croat Pliva, dar si preluarea de catre Stada a Hemopharm, au stabilit recorduri greu de egalat. Daca la nivel european, multiplii au variat intre 9,9 si 14,3 la nivel mondial plaja de variatie a fost mult mai mare intre 7 si 36.
"Pe masura ce tendinta de concentrare se intensifica, piata de fuziuni si achizitii va mentine trendul de crestere insa intr-un ritm mai redus datorita scaderii tintelor locale", au concis reprezentantii A.T. Kearney.
Desi pe piata locala, tintele marilor jucatori sunt pe sfarsite, in distributie si retail, perioada achizitiilor cu jucatori de top abia acum se asteapta sa inceapa. Pana in prezent, singurul jucator care s-a incumetat sa creasca prin achizitii pe piata locala a fost Gedeon Richter, care a abordat aceeasi strategie si pe segmentul de retail. In circa un an de zile, grupul ungar a reusit sa ajunga in top 10 companii in distributia de medicamente si la o retea de 165 de farmacii in retail. In retail, pretul la care se tranzactioneaza licentele este in jurul a 100.000-200.000 de euro, cu cresteri semnificative in Capitala.

Ce a mai ramas de cumparat pe piata locala
Producatorul Antibiotice Iasi, care potrivit ultimelor date disponibile, urmeaza sa fie relansat la privatizare in vara;
Majoritatea distribuitorilor, in piata existand o tendinta vizibila de concentrare, determinata de reducerea marjelor de profit si de concurenta din ce in ce mai mare;
Majoritatea retelelor de farmacii, detinute de oamenii de afaceri care sunt si actionari ai distribuitorilor;
Valorile tranzactiilor se estimeaza ca
vor urma tendinta europeana, de crestere, productia de medicamente fiind un sector strategic

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO