Companii

Austriecii ataca pozitia Vel Pitar cu reteaua Bread & Co.

14.08.2008, 19:30 39

Capexit, fondul austriac de private equity ai caror investitori principali sunt Erste Bank si Vienna Insurance Group, va aduce de anul viitor in Romania reteaua de magazine cu produse de panificatie Bread & Co.
Pe termen mediu si lung, reteaua va ajunge la peste 100 de magazine pe piata locala, fondul avand planificate investitii de 20 mil. euro in retail si alte 20 mil. euro in productie, potrivit lui Christian Wimmer, partner si CEO al Capexit.
Bread & Co. este o retea de magazine infiintata in 2007 in Serbia de catre o companie locala cu activitati agricole. Capexit a achizitionat integral reteaua in acest an, iar in prezent fondul planifica extinderea acesteia in regiune, fiind vizate Croatia, Bulgaria si Romania. Fondul de investitii analizeaza in prezent piata din Romania pentru achizitii de companii.
"Pe piata romaneasca, suntem interesati in special de companiile de dimensiuni medii din sectoare precum bunuri de larg consum, retail sau industrie, acestea avand, in general, valori de piata sub 100 mil. euro. Vom putea comunica mai multe detalii despre investitiile Capitex in Romania in trimestrul patru al anului", a afirmat Wimmer.
El a mai precizat ca fondul si-a manifestat deja interesul pentru mai multe companii din sectoarele FMCG (bunuri de larg consum) si materiale de constructii din Romania.
Potrivit revistei Business Magazin, Capexit s-a numarat printre ofertantii pentru producatorul Bere Mures, inaintand o oferta sub 100 de milioane de euro. Compania a fost achizitionata in urma cu cateva luni de catre Heineken, in urma unei tranzactii de circa 150 mil. euro.
Pe piata din Romania, Bread & Co. va concura in principal cu Vel Pitar, compania care opereaza in prezent peste 170 de magazine specializate pe produse de panificatie. Vel Pitar, detinut de fondul de investitii Broadhurst, este unul dintre cele mai mari grupuri locale de morarit si panificatie, cu afaceri de 82 mil. euro la nivelul anului 2006. Acesta desfasoara activitati de productie in 12 locatii din tara, dintre care doua in Capitala. Din cele circa 170 de unitati ale retelei Vel Pitar, 151 au fost modernizate in ultimii trei ani.
Prin achizitia Kubo Ice Cream, Capexit ar putea marca intrarea primului fond de investitii pe piata locala a inghetatei. Acest sector ar putea atrage pe viitor mai multi producatori de pe pietele externe datorita ritmului sustinut de crestere a consumului. Potrivit unor surse din piata, si Unilever ia in calcul achizitia unei companii din Romania pentru a-si aduce divizia de inghetata. Pe piata locala a inghetatei, estimata la 100-110 mil. euro, activeaza in prezent doar doua companii multinationale, Nestle Ice Cream si Friesland Foods, aceasta din urma detinand producatorul Napolact. Piata este insa in mainile companiilor cu capital romanesc, care au o cota cumulata de 60-70% din vanzarile totale de inghetata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO