Companii

Austriecii de la Holzindustrie au dat 20 mil. euro pentru 8.000 de hectare de padure

10.02.2009, 17:19 76

Cascade Empire, divizia locala de achizitii a companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, care activeaza in domeniul prelucrarii lemnului, a platit peste 20 mil. euro pentru achizitia a 8.000 de hectare de padure pe piata locala in zone precum Harghita, Covasna, Hunedoara, Arges si Suceava. In aceste conditii, pretul mediu platit de companie pentru un hectar de padure este de aproximativ 2.500 de euro.

"Am inceput sa cumparam paduri in urma cu patru ani, insa achizitiile au mers mai incet la noi pentru ca am cumparat selectiv. Cele doua fabrici pe care le avem in Romania proceseaza exclusiv lemn de rasinoase, astfel incat am cautat suprafete cu astfel de vegetatie", a spus pentru ZF Lucian Petre, reprezentantul Cascade Empire.
Holzindustrie Schweighofer opereaza pe piata locala doua fabrici, una la Sebes, in judetul Alba, si una la Radauti, in judetul Suceava. La acestea se adauga achizitia recenta a fostei fabrici Swedwood pe care IKEA o detinea la Siret. Achizitiile pe care omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, care controleaza compania, le-a derulat in Romania sunt de circa 250 mil. euro. In achizitiile de paduri, el a investit peste 20 mil. euro pana in prezent, insa pe termen mediu tinta este sa ajunga la 10.000 de hectare.
"Ne ocupam de administrarea acestor suprafete imediat dupa achizitie, insa avem mari probleme in accesarea fondurilor structurale", a mai spus Petre.
El spune ca in prezent pretul unui hectar de padure este in medie de 3.000 de euro si ca nu au existat fluctuatii importante in ultima jumatate de an.
"Pentru perioada urmatoare se estimeaza ca piata imobiliara tinde spre o scadere de 40%, ceea ce se va reflecta probabil si in cazul terenurilor cu vegetatie forestiera", a spus Petre. Spre deosebire de alte tari din UE, Romania mai are multe suprafete impadurite.
Romsilva, compania care administreaza 3,5 mil. hectare de padure, este cea mai valoroasa companie din Romania, cu un patrimoniu estimat de ZF la 10,5 mld. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO