Companii

Autorităţile din România au confiscat în 2022 circa 110 milioane de ţigarete de contrabandă, valoarea lor totală pe piaţa neagră fiind de peste 73 milioane de lei; aproape jumătate au fost găsite la graniţa de sud

Autorităţile din România au confiscat în 2022 circa...

Autor: Roxana Rosu

27.01.2023, 12:10 95

Autorităţile din România au confiscat în 2022 circa 110 milioane de ţigarete de contrabandă, valoarea lor totală pe piaţa neagră fiind de peste 73 milioane de lei, în condiţiile în care aproape jumătate (44%) au fost identificate la graniţele de sud, în judeţele Constanţa, Giurgiu şi Vâlcea, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Anul trecut, comerţul ilegal cu ţigarete a reprezentat 7,1% din consum, faţă de  8,7% în 2021, aceasta fiind cea mai scăzută pondere din ultimii 15 ani, arată cel mai recent studiu realizat de Novel Research. Spre comparaţie, nivelul maxim a fost atins de piaţa neagră de ţigarete în 2010, când ponderea era de 27% din totalul consumului. De asemenea, media anuală a contrabandei cu ţigarete în România se situează sub media de 10% la nivel european.

“Continua scădere a pieţei negre, înregistrată de la an la an, reprezintă un efect îmbucurător al întăririi frontierelor şi al parteneriatului eficient cu autorităţile române pentru combaterea traficului ilicit de ţigări. Scăderea traficului ilicit este în directă corelaţie cu creşterea volumului contribuţiilor industriei de tutun la bugetul de stat, BAT România fiind de altfel cel mai mare contribuabil la bugetul de stat în ultimii doi ani. Rămânem un partener dedicat în susţinerea eforturilor autorităţilor de combatere a traficului ilicit prin intermediul platformei de informare Stop Contrabanda şi prin proiecte de informare şi donaţii de echipamente necesare îndeplinirii acestor obiective,” a menţionat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT.

Cel mai mare volum de ţigarete de contrabandă capturate a fost înregistrat în judeţele Constanţa (peste 15,6 milioane de ţigarete), Giurgiu (peste 13,7 milioane de ţigarete) şi Vâlcea (aproape 11,2 milioane de ţigarete), capturile reţinute în aceste judeţe reprezentând 44% din totalul volumului înregistrat anul trecut pe teritoriul României.  Traficul ilicit a păstrat un nivel ridicat şi la graniţele de nord ale ţării, cu circa 42% din capturi realizate în această zonă (38,5 milioane de ţigarete). 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO