Companii

Banca Mondiala se implica in finantarea modernizarii Petrotel cu 82 mil. dolari

12.04.2005, 20:04 22

Grupul rusesc din industria petrolului LukOil a obtinut o finantare de 82 de milioane de dolari (63 mil. euro) de la divizia de investitii a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru sustinerea procesului de retehnologizare a rafinariei Petrotel Ploiesti.

Proiectul rusilor de la LukOil prevede productia de carburanti la standarde Euro 3 si Euro 4, precum si reducerea emisiilor poluante si a consumului de energie al rafinariei.

LukOil a intrat pe piata romaneasca in 1998 prin preluarea pachetului majoritar al rafinariei Petrotel Ploiesti de la statul roman. Rafinaria a fost inchisa apoi in 2001 pentru derularea proiectului de modernizare, LukOil pompand fonduri in expansiunea rapida a retelei de benzinarii.

Capacitatea de rafinare a Petrotel este, dupa repornirea sa in luna octombrie a anului trecut, de circa 2,4 milioane tone de titei pe an, fata de 3,5 milioane tone titei in momentul opririi.

Investitiile LukOil in Romania se ridica la peste 280 de milioane de euro (aproximativ 367 mil. dolari), din care 200 de milioane de euro in extinderea retelei de distributie, restul fondurilor fiind alocate modernizarii rafinariei. Aproximativ 8,5 milioane de euro au fost destinate unui program de protectie a mediului.

In urma cu 3 saptamani, LukOil a anuntat ca rafinaria sa din Romania va incepe din luna aprilie a acestui an sa livreze produse petroliere catre reteaua de benzinarii din Ungaria. LukOil Downstream Ungaria, filiala a grupului rus, a achizitionat 15 statii de carburanti de la compania austriaca AVA, marindu-si reteaua la 26 de statii. Compania rusa acopera acum 5% din piata Ungariei, conform oficialilor companiei rusesti.

Rafinaria din Ploiesti va sustine prin alimentarea cu carburanti si expansiunea retelei de benzinarii a companiei rusesti pe piata Ungariei, dar si a Republicii Moldova.

In prezent, compania opereaza 300 de benzinarii si 8 centre de distributie. Planurile LukOil pentru piata romaneasca prevad extinderea retelei teritoriale pana la 350 de benzinarii. In firmele LukOil din Romania lucreaza aproximativ 5.000 de angajati, din care peste 1.200 la rafinaria Petrotel.

Grupul petrolier rus si-a anuntat potentialul interes in achizitia combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, dar si a sursei sale de materii prime - complexul petrochimic Arpechim Pitesti, aflat acum in structura Petrom. LukOil este al treilea jucator de pe piata petroliera din Romania, avand in portofoliu una dintre rafinariile mari si o retea de benzinarii formata din peste 250 de statii.

Dupa oprirea rafinariei Petrotel in 2001, rusii au atacat in forta piata benzinariilor din Romania, unde in doi ani si-au extins reteaua de la circa 20 de statii la aproximativ 200, programandu-si un ritm de aproximativ 100 de statii pe an.

Compania este interesata de o extindere a afacerilor sale prin crestere organica, fara sa excluda insa eventuale achizitii, in functie de oportunitatile care apar pe piata.

LukOil detine o pondere de aproximativ 19% din intreaga productie de petrol a Rusiei, actiunile sale fiind listate la Bursa de Valori din Moscova. Profitul net estimat de companie pentru 2004 este de 3 miliarde de euro, in crestere cu 60% fata de anul 2003, datorita cresterii pretului petrolului la nivel mondial, dar si majorarii productiei. In toamna anului trecut, americanii de la ConocoPhilips au achizitionat 7,6% din actiunile companiei ruse, in cadrul unei tranzactii de aproape 2 miliarde de dolari.

alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO