Companii

Bara, Frigotehnica: Am inceput negocierile cu BAF inainte de criza si nu cred ca valoarea ar fi fost alta

Bara, Frigotehnica: Am inceput negocierile cu BAF inainte de criza si nu cred ca valoarea ar fi fost alta

Nicolae Bara, presedintele Frigotehnica: Asa cum noi vrem sa ne extindem pe alte piete dupa clienti, asa si alte companii intentionau sa intre pe piata din Romania. Daca noi dormeam, ar fi venit, insa s-au lovit de o firma mare. Suntem cea mai mare firma din regiune si din punctul de vedere al cifrei de afaceri, si ca numar de angajati.

13.11.2008, 16:27 158

La jumatatea lunii octombrie, Frigoholding, companie controlata indirect de BAF, a primit avizul Consiliului Concurentei in vederea dobandirii controlului unic al Frigotehnica. Potrivit reprezentantilor celor doua companii, tranzactia nu este deocamdata finalizata.
"Avizul de la Consiliul Concurentei este o etapa fara de care nu se poate face nicio tranzactie. In continuare suntem in negocieri cu cei de le Balkan Accession Fund. Daca deal-ul se va incheia, vom infiinta o noua companie unde vom fi parteneri cu ei", a spus Nicolae Bara, presedintele Frigotehnica.
Fondul de investitii BAF, coordonat de Horia Manda, a ajuns la masa negocierilor cu Nicolae Bara in detrimentul altor doua companii datorita faptului ca planul pe care l-a propus coincidea cu planurile reprezentantilor Frigotehnica.
"Initial am negociat cu alte doua companii, insa am ales-o pe aceasta, intrucat BAF are deja activitati in tarile in care vrem si noi sa intram, iar proiectul lor pentru Frigotehnica prevedea tot extinderea pe alte piete, un plan pe care noi il avem de circa doi ani", a spus Bara, care detine 60% din Frigotehnica.
Piata a fost destul de saraca in tranzactii in ultima perioada, iar consultantii apreciaza ca valoarea companiilor a scazut considerabil. Bara considera insa ca in cazul Frigotehnica criza nu a afectat valoarea companiei, desi nu doreste sa faca publica valoarea acesteia.
"Atragerea unui partener in companie nu are nicio legatura cu criza financiara. Am inceput negocierile inainte de criza, mai precis in noiembrie 2007, si nu cred ca suma pe care as putea sa o incasez ar fi fost mai mare", a spus Bara, precizand ca in continuare va exista cerere pentru echipamente si instalatii de frig, desi compania nu este total protejata de efectele crizei. Anul acesta grupul va inregistra afaceri de 45-46 de milioane de euro, fata de 38 de milioane anul trecut, iar marja de profit se va mentine la circa 10%.
"Aceasta evolutie nu este insa intotdeauna relevanta, pentru ca sunt multe proiecte pe care le incepem intr-un an si le finalizam intr-altul. Pentru anul viitor vizam o crestere de 10%", a spus Bara, care a adaugat ca firma detine circa trei hectare de terenuri in Capitala si in tara. In ceea ce priveste datoriile la banca, Bara precizeaza ca are o linie de creditare deschisa de circa 20 de milioane de euro pentru activitatile curente, dar din aceasta a folosit circa 10%.
Planul de extindere al Frigotehnica prevede intrarea atat pe piete din regiunea balcanilor, cat si in Europa de Vest. Motivatia extinderii in regiune este sintetizata de Bara in cateva cuvinte - "ne ducem dupa clienti".
"In doi, trei ani previzionam ca afacerile noastre pe pietele externe sa ajunga la 30%-40% din cifra de afaceri a grupului. Vom intra in principal in tarile din zona balcanica, dar nu excludem nici alte state, chiar din vestul Europei. Nu ne ducem sa deschidem birouri in tari pe care nu le cunoastem, ci urmam clientii. Suntem cunoscuti in marile lanturi de retail, 70% dintre clientii nostri fiind din acest domeniu", a spus Bara. Printre clientii din retail ai companiei se numara Metro, Billa sau Mega Image. De altfel, si pozitia Frigotehnica ar fi putut fi atacata in momentul in care marile lanturi de retail au intrat in Romania.
"Asa cum noi vrem sa ne extindem pe alte piete dupa clienti, asa si alte companii intentionau sa intre pe piata din Romania. Daca noi dormeam, ar fi venit, insa s-au lovit de o firma mare. Suntem cea mai mare firma din regiune si din punctul de vedere al cifrei de afaceri, si ca numar de angajati. Firmele din regiune, si putem sa includem aici chiar si Grecia sau Turcia, sunt mult mai mici si mai specializate", descrie Bara pozitia destul de confortabila pe care o are compania. De altfel, experienta externa nu este o noutate pentru Frigotehnica, o companie cu o istorie de 60 de ani pe piata locala. "Am mai avut si pana acum proiecte in afara tarii, de exemplu laboratoare in Liban sau vapoare in Olanda", a spus Bara.
Grupul Frigotehnica, privatizat prin MEBO, include mai multe firme cu activitati in industria frigului, inclusiv o firma de productie de usi frigorifice. "Majoritatea componentelor le importam, pentru ca este mai ieftin asa, iar pe aceasta piata este un exces de productie. Noi producem numai usi frigorifice, 70% fiind pentru grup. De anul viitor ne marim capacitatea de productie de la 1.500 de unitati pe an la 2.500-3.000", a precizat Bara.
Balkan Accession Fund este un vehicul de investitii lansat de americanii de la Enterprise Capital (companie care si-a schimbat recent denumirea in Axxess Capital). Horia Manda mai coordoneaza si fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF), primul vehicul de investitii lansat pe piata locala. Fondurile detin participatii in companii precum Capa Finance - companie de microfinantare, Industrial Access, companie care inchiriaza echipamente in domeniul constructiilor sau Edy Spedition, transportator rutier.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO