Companii

Bataie mare pe actiunile Turist Semenic

06.08.2001, 00:00 76



Pachetul de actiuni de 40% detinut de Ministerul Turismului la societatea Turist Semenic SA Resita a fost cumparat vineri de un cetatean roman, Stoica Gruia, la valoarea de 14,9 miliarde lei, de circa cinci ori mai mare fata de pretul de plecare, de 3,4 miliarde lei.

La licitatia cu strigare au participat patru ofertanti - o persoana fizica (Olar Dusan) din Caras Severin, precum si societatile Vector 2000 SRL Caras Severin si SC Bega Timisoara, relateaza Mediafax.

Licitatia a pornit de la pretul de 27.500 lei pe actiune, iar pe parcurs a ajuns la 135.000 lei pe actiune. Costigatorul, Stoica Gruia, afirma ca reprezinta interesele unei societati de turism italiene, aflata intre primele cinci din Europa.

Numele firmei italiene va fi anuntat in cel mult o luna, cand vor fi precizate si intentiile de investitii la societatea achizitionata, a mai spus Gruia.

Turist Semenic are un capital social de 6,91 miliarde lei, iar printre actionarii sai, in afara de Ministerul Turismului, se afla SIF Transilvania, cu 41,47% din actiuni, si PPM, cu 18,53%.

La sfarsitul anului trecut, societatea a realizat venituri totale de 7,4 miliarde ei, fata de 9,34 miliarde lei in 1999, in timp ce profitul net s-a ridicat la peste 83 de milioane de lei.

In perioada amintita, datoriile inregistrate de societate se cifrau la 4,7 miliarde lei, in scadere fata de 1999, cand acestea se ridicau la 5,88 miliarde lei.

Turist Semenic detine in administrare directa mai multe active, intre care complexul Semenic, format dintr-un hotel si un restaurant, bar de noapte si baz de zi, hotelul Goyna cu restaurant, Hotelul restaurant Nedeea Semenic, Vila Pietricica, cabana si restaurantul Splendid, Cabana Constructorul, cabana si restaurantul Marhitas.

Cu o zi in urma, la licitatia de vanzare a unui pachet de aproape 40% din actiunile firmei Prodprest nu s-a prezentat decat un ofertant, care insa nu a mai participat la licitatie.

Prodprest, cu sediul in Eforie Nord, are ca obiect de activitate prestarea de servicii auxiliare si a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 3,5 miliarde lei si un profit brut de peste 224 milioane lei.

La fel ca si in cazul societatii Jupiter, licitatia pentru privatizarea Prodprest va fi reluata la un termen care urmeaza sa fie dat publicitatii.

Ministerul Turismului va scoate la vanzare in urmatoarea perioada actiunile detinute la societatile de turism Mezotermale si Venus Holiday 2000 din statiunea Venus, Olimpic 2000 din Jupiter, precum si la Complexul Hotelier Unirea din Iasi, ultimele dintr-un prim pachet de zece societati de privatizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO