Companii

Best of ZF Power Summit 2024. Teofil Mureşan, preşedinte, E-INFRA: Soluţia de reactoare nucleare modulare va schimba ecuaţia energetică globală. România face un pas extraordinar fiind în apropierea acestei tehnologii de la început

Teofil Mureşan, preşedinte, E-INFRA: România nu doar că îşi va îndeplini targeturile de decarbonizare, ci poate fi exportator de energie verde pentru ţările din Europa care nu-şi pot îndeplini ţintele. Cele două proiecte care asigură energie verde şi de capacitate  mare (Doiceşti), dar şi capacitate de transport foarte mare vor pune România într-o poziţie în care preţul energiei sale să fie printre cele mai mici din Europa.

Teofil Mureşan, preşedinte, E-INFRA: România nu doar că îşi va îndeplini targeturile de decarbonizare, ci poate fi exportator de energie verde pentru ţările din Europa care nu-şi pot îndeplini ţintele. Cele două proiecte care asigură energie verde şi de capacitate mare (Doiceşti), dar şi capacitate de transport foarte mare vor pune România într-o poziţie în care preţul energiei sale să fie printre cele mai mici din Europa.

Autor: Roxana Petrescu

14.03.2024, 09:30 184

♦ Cursa pentru dezvoltarea tehnologiei nucleare care va permite instalarea de reactoare cu dimensiuni reduse este globală, China, Rusia, SUA sau Franţa find printre marile puteri care investesc resurse uriaşe pentru a ajunge la un model SMR sigur şi viabil economic. Iar faptul că România este în apropierea celor care dezvoltă aceste tehnologii este extraordinar.

Electrogrup Infrastructure (E-INFRA) reuneşte activi­tăţile Electrogrup, Direct One, Nova Power & Gas, Wesee şi Netcity, companii active în domeniul proiectelor de infrastructură energetică şi de teleco­mu­nicaţii. Pentru anul trecut, grupul îşi bu­getase un business de 3 mld. lei şi un profit net de 400 de milioane lei, cu 1.300 de an­gajaţi, arată cele mai recente date ale ZF.

În acest moment, E-INFRA este implicat în două proiecte energetice majore pentru România, alături de doi parteneri puternici, Nuclearelectrica şi Transelectrica. Este vorba despre proiectul SMR nuclear de la Doiceşti (Dâmboviţa) şi de cablul de înaltă tensiune în curent continuu, cu o capacitate de 5.000 MW, care ar trebui să urmeze pe plan local traseul conductei de gaze BRUA. Dincolo de aceste proiecte majore, E-INFRA a finalizat anul trecut 120 MW în proiecte solare, iar până la finalul acestui an va finaliza 120 MWh în stocare.

„Aceste două proiecte (Doiceşti şi cablul HVDC) ne arată că în România tranziţia se întâmplă şi nu ne rezumăm doar la o discuţie. Într-o întâlnire avută cu premierul (Marcel Ciolacu - n.red.) ni s-a spus că România nu mai are timp de proiecte mici. Ne-a îndemnat să avem curaj să mergem în proiecte mari. Companiile româneşti trebuie să fie mai curajoase să colaboreze între ele. Noi, alături de companii mult mai mari, lucrăm foarte bine în proiecte de anvergură. Trebuie să avem curaj să abordăm împreună proiecte mari aici şi în regiune. Pentru ce? Pentru siguranţa în alimentare şi preţuri mici“, a spus Teofil Mureşan, preşedinte şi CEO al E-INFRA, în cadrul intervenţiei sale de la ZF Power Summit 2024, eveniment care a avut loc în perioada 27-29 februarie, în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO