Companii

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Există percepţia că unele companii profită de inflaţie pentru a creşte nejustificat preţurile

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului...

Autor: Alexandra Matei

20.02.2024, 00:07 534

Consiliul Concurenţei continuă să fie foarte activ şi anul acesta în ceea ce priveşte investigaţiile, dat fiind perioada tulbure prin care trece economia şi inflaţia mare din acest moment.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că suspiciunile sunt acum mai mari pentru că, din pricina inflaţiei, companiilor le este mai uşor să acopere creşterile de preţ şi că există chiar percepţia că unele dintre ele profită de acest climat instabil pentru a creşte nejustificat preţurile.

„Economia trece printr-o perioadă mai tulbure, astfel că şi noi am intensificat activitatea anul trecut şi cred că la fel va fi şi anul acesta. Pandemia şi războiul din Ucraina sunt două dintre elementele care au dus la inflaţie. Tulburările economice persistă. Efectul crizei Covid, războiul, criza energetică sau problemele legate de traficul din Asia creează incertitudine. Nu e criză economică, dar totuşi se vede o încetinire. Suspiciunile sunt mai mari acum pentru că din pricina inflaţiei e mai uşor să acoperi creşterile de preţ.“

Într-un climat stabil, sari în evidenţă în momentul în care creşti preţurile, dar acum există percepţia că unele companii profită de acest climat instabil pentru a creşte nejustificat preţurile", a spus el în timpul emisiunii ZF Live.

Anul 2023 a fost, pentru Consiliul Concurenţei, un an record din perspectiva numărului de investigaţii deschise. Instituţia de concurenţă a demarat anul trecut 24 de investigaţii, cele mai multe din ultimii 12 ani.

Anchetele au vizat domenii precum distribuţia energiei electrice, piaţa serviciilor bancare de creditare pentru persoanele fizice, producerea sau comercializarea uleiului de floarea soarelui, zahărului şi untului, piaţa pieselor auto sau piaţa lucrărilor de întreţinere a drumurilor naţionale şi autostrăzi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO