Companii

Bogdan Văduva, KPMG: Vedem tot mai multe licitaţii organizate de consumatori care percep momentul ca fiind oportun pentru a-şi asigura o parte din necesarul de energie la un preţ echilibrat

Bogdan Văduva, partner KPMG, deputy head of advisory: Pentru a instala o capacitate similară de producţie a energiei electrice din panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de producţie a României ar fi necesare aproximativ 31.500 de hectare, care reprezintă 0,25% din suprafaţa agricolă totală.

Bogdan Văduva, partner KPMG, deputy head of advisory: Pentru a instala o capacitate similară de producţie a energiei electrice din panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de producţie a României ar fi necesare aproximativ 31.500 de hectare, care reprezintă 0,25% din suprafaţa agricolă totală.

Autor: Roxana Petrescu

29.06.2023, 17:20 394

Deşi volatilitatea extremă din ultimul an în ceea ce priveşte preţul energiei încă îi ţine departe pe furnizori de contractele bilaterale pe termen lung, pentru consumatori intrarea într-un parteneriat previzibil cu un producător devine tot mai interesantă, aceştia preferând mai degrabă un preţ pe care se pot baza decât eventualele câştiguri de moment. Mai departe, în zona de investiţii în proiecte de producere a energiei, în acest moment banii de acasă ai investitorilor sunt esenţiali, dar este de aşteptat ca băncile să devină tot mai deschise în acordarea de finanţări.

Potrivit datelor Transelectrica, în acest moment există avize teh­nice şi contracte de racordare la reţea pentru peste 10.000 MW în proiecte de energie eoliană şi solară. Dar ceea ce este şi mai interesant este că sunt cereri de racordare pentru 50.000 MW, o capacitate uriaşă raportată chiar la uni­tăţile de producţie pe care le are România în acest moment. Fără dubiu, România este într-o efervescenţă fără precedent în ceea ce priveşte piaţa de energie verde, dar mo­mentul nu este lipsit de provocări, una dintre ele fiind volatilitatea preţului la energie.

„În ultimii ani, piaţa a fost caracterizată de un grad crescut de incertitudine şi volatilitate, cu o evoluţie a preţului mediu al energiei electrice, după criza generată de războiul din Ucraina, care a fost influenţată inclusiv de plafoanele de preţ introduse în diferitele jurisdicţii ale Uniunii Europene, precum şi de o scădere temporară a consumului. În acest context, vedem scăderea de preţ ca fiind temporară, şi ne aşteptăm ca preţul energiei electrice pe termen lung să rămână cu mult peste cel care putea fi observat anterior crizei energetice. Mai mult decât atât, nu excludem posibilitatea să ne confruntăm din nou cu o volatilitate ridicată în care preţurile să ajungă în anumite circumstanţe de criză la ordinul sutelor de euro per MWh“, spune Bogdan Văduva, partner KPMG, deputy head of advisory. El crede însă că această volatilitate nu ar trebui să influenţeze planurile de dezvoltare pe zona de proiecte de energie verde în contextul în care aceste investiţii se fac cu un orizont de 30 de ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO