Companii

Brokerii: Noua metoda de impozitare, cea mai "eleganta" solutie

14.04.2005, 19:10 23

Brokerii considera ca schimbarea din nou a modului in care vor fi impozitate castigurile de capital va avea un efect pozitiv asupra pietei de capital, impozitarea cu 10% numai pentru actiunile cumparate dupa 1 mai fiind descrisa totodata ca si cea mai "eleganta" solutie dupa seria de "revizuiri" operate de autoritati asupra primei hotarari de majorare a impozitului.

"E cea mai eficienta si cea mai eleganta solutie. Dar ramane sa vedem si intrarea efectiv in vigoare a acestei masuri, in conditiile in care dupa anuntul initial privind intentia de majorare a impozitului pe castiguri de capital, autoritatile au venit ulterior cu tot felul de modificari", a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Ministrul finantelor a acceptat amendamentul propus de senatorii din Comisia de buget - finante, renuntand la aplicarea metodei pro - rata temporis care presupunea impozitarea diferentiata a castigurilor obtinute inainte si dupa data de 1 mai.

Parerile brokerilor difera totusi in ceea ce priveste faptul daca ultimele informatii legate de modul in care vor fi impozitate castigurile din tranzactii bursiere vor determina o crestere semnificativa pentru piata de capital

"Noile informatii vor avea un efect pozitiv asupra pietei, dar influenta nu va fi covarsitoare. Altfel, ar fi aparut inca din sedinta de azi (de ieri - n. red) cresteri mai mari pe Bursa, bineinteles exceptand aici ce s-a intamplat pe SIF - uri, unde este o alta situatie, legata de pragul de detinere", spune Pasol. In sedinta de ieri, indicii BET si BET - C nu au inregistrat cresteri semnificative, valorile celor doi indici castigand aproape 1%.

Alti brokeri sunt increzatori totusi intr-o apreciere mai puternica pentru piata pe termen scurt. "S-a vazut un efect pozitiv al ultimelor informatii referitoare la acest impozit si in randul clientilor nostri. Acest anunt al ministrului finantelor i-a convins sa inceapa sa cumpere din nou. Azi (ieri - n. red.) au venit multe informatii pozitive cu influenta asupra pietei de capital, care vor duce la o crestere importanta a pietei pana la finalul lunii. Nu cred ca va fi de amploarea cresterii din primele doua luni ale anului, dar totusi o apreciere semnificativa va fi", afirma Adrian Ceuca, director de tranzactionare la SSIF Broker.

Analistii sunt de asemenea de acord ca informatiile cele mai recente venite din partea Ministerului Finantelor sunt foarte bune pentru piata de capital. "Se incurajeaza practic cumpararea pana la finalul acestei luni. Investitorii care se gandeau sa intre mai tarziu pe piata au un motiv sa cumpere in aceasta perioada. Totusi, nu ma astept la cresteri semnificative pana la finalul lunii. Vor fi cresteri proportionale cu valoarea companiilor respective. Aceasta inseamna ca investitorii mari, atat cei straini, cat si cei romani, vor intra mai puternic doar pe actiunile la care analiza fundamentala arata ca merita sa fie cumparate", a precizat Bogdan Trandafir, directorul departamentului de cercetare de la BCR Securities.

Potrivit unei declaratii a ministrului finantelor, el spera ca Parlamentul sa adopte ordonanta de urgenta privind modificarea Codului fiscal cu noile revizuiri cat mai curand posibil, pana la 1 mai cand ar trebui sa intre in vigoare impozitarea cu 10%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO