Companii

Capitalul românesc plasat în străinătate stă sub 750 mil. €, polonezii şi ungurii au peste 20 mld. €. Doar 400 de companii din România s-au extins în afara graniţelor

Capitalul românesc plasat în străinătate stă sub 750...

Autor: Dana Ciriperu

18.07.2018, 00:07 760

♦ Doar 430 de companii din România s-au extins în afara graniÅ£elor. „La 80.000 de companii româneÅŸti viabile, acest număr este extrem de redus“.

Investiţiile directe realizate de companii româneşti în străinătate sunt de numai 737 mil. euro, rezultat cu care România se află pe ultimul loc în regiune, arată o analiză a BNR pe baza unor studii realizate de UNCTAD, o organizaţie a Naţiunilor Unite.

Polonezii au plasat peste 25 mld. euro în afaceri din afara graniţelor, iar Ungaria şi Cehia au investiţii în străi­nă­tate de 23,8 mld. euro, respectiv 19,7 mld. euro.

„PieÅ£ele externe reprezintă un motor de creÅŸtere pentru orice companie, inclusiv pentru cele antrepre­no­riale. Din păcate,  din zece ţări pe care le-am inclus recent într-o analiză, România este pe ultimul loc cu investiÅ£ii stră­ine directe în străinătate de numai 737 mil. euro, în con­diÅ£iile în care următoarea clasată, Letonia, are 1,5 mld. euro, deci sun­tem departe“, a spus Dumitru Pîrvu, ÅŸef serviciu al Direc­ţiei Statistică din BNR. El a fost prezent la finalul lunii iunie la conferinÅ£a ZF Cei mai mari jucători din economie.

ÃŽn evidenÅ£ele Băncii NaÅ£ionale sunt, pentru anul 2017, apro­­ximativ 260 de societăţi cu capital autohton ÅŸi apro­xi­ma­tiv 170 de societăţi cu investiÅ£ie străină directă (un total de 430 de companii – n.red.), care au investiÅ£ie directă în străi­nă­tate.  „La un nivel de 80.000 de companii româneÅŸti via­bi­le, acest număr de 430 de companii care au ieÅŸit în străi­nă­tate este extrem de redus, iar acest lucru face să fim încă sub un miliard de euro ISD-uri“, a mai spus reprezen­tantul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO