Companii

Carmeuse si BERD lanseaza afacerea cu var

13.04.2004, 00:00 26



Grupul belgian Carmeuse, unul dintre primii doi producatori de var din lume, va infiinta intr-o luna impreuna cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) societatea mixta Carmeuse Central Europe, cu sediul in Romania, potrivit unor surse apropiate proiectului.



Noua entitate, care urmeaza sa coordoneze afacerile belgienilor pe sase piete din regiune, va fi cea care va achizitiona fabrica de var de la Fieni, detinuta de grupul german HeidelbergCement. Valoarea tranzactiei este estimata de surse din piata intre 4 si 8 milioane euro.



BERD va detine 25% din actiunile Carmeuse Central Europe, urmand sa sustina cu 7 milioane euro in acest an consolidarea operatiunilor grupului belgian in Romania si pe celelalte piete din zona - Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Federatia Rusa.



Carmeuse a facut anul trecut cea mai spectaculoasa tranzactie de pe piata, preluand pentru 10 - 11 milioane euro societatea Temelia Brasov, detinuta de grupul german HeidelbergCement. In urma tranzactiei, belgienii si-au majorat numarul fabricilor de var de la una la trei, pe o piata estimata la aproximativ 30 - 31 milioane euro.



Principalii concurenti ai grupului belgian pe piata interna de profil sunt Simcor Oradea (care tocmai a preluat afacerea cu var a grupului francez Lafarge pentru 4 - 5 mil. euro), Prescon Brasov (societate controlata de omul de afaceri brasovean Ioan Neculaie), precum si operatorii industriali care produc pentru consum propriu - COS Targoviste, Ispat Sidex, UPSOM Ocna Mures sau Carbid Fox Tarnaveni.



La ora actuala, Carmeuse are o productie totala de circa 230.000 tone pe an, fiind cel mai puternic producator intern. Cifra de afaceri estimata pentru 2003 este de circa 260 mld. lei (7 mil. euro).



La nivel global, belgienii de la Carmeuse au facut afaceri de 868 mil. euro in 2002.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO