Companii

Carpatcement: Limitarile din productie au determinat stagnarea vanzarilor in primul semestru

Carpatcement: Limitarile din productie au determinat stagnarea vanzarilor in primul semestru

Mihai Rohan

06.08.2008, 19:07 17

Carpatcement Holding, divizia locala a grupului german HeidelbergCement, a realizat in primul semestru o crestere de doar 1% a cifrei de afaceri comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul limitarii capacitatilor de productie. Compania produce in prezent cea mai mica cantitate de ciment de pe piata locala - 3,5 mil. tone.
Spre comparatie, principalii competitori ai companiei, Lafarge (Franta) si Holcim (Elvetia), au realizat o majorare a vanzarilor de 27,8%, respectiv 20% in primele sase luni ale anului. Potrivit reprezentantilor Carpatcement Holding, stagnarea cifrei de afaceri nu a fost cauzata de turbulentele de pe piata tranzactiilor imobiliare, care nu se resimt inca in constructii.
"Volumul vanzarilor la ciment realizate de societatea noastra in primele sase luni ale anului 2008 se situeaza la acelasi nivel cu cele din perioada similara a anului 2007. Acest lucru se datoreaza limitarilor de capacitate. In prezent, datorita ritmului de dezvoltare inregistrat in domeniul constructiilor, cererea este superioara ofertei. Societatea noastra produce la capacitate maxima", a declarat Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding. Compania a anuntat inca de la inceputul anului ca cifra de afaceri va stagna in acest an, iar profitul net va scadea din cauza limitarii capacitatilor de productie si a cresterii costurilor.
Germanii deruleaza un amplu proiect de investitii pana in 2011, in valoare de 150 de milioane de euro, prin care va dubla capacitatile de productie pe care le detine in Romania, in cele trei fabrici de la Bicaz, Fieni si Deva.
"Prima etapa a proiectului de investitii pentru dublarea capacitatilor de productie consta in pornirea si modernizarea celei de a doua linii de productie de la Bicaz. Investitia se ridica la circa 60 milioane de euro si va fi finalizata la jumatatea anului 2009. Ca urmare a acestei investitii surplusul obtinut se ridica la aproximativ un milion de tone pe an", afirma Rohan. In prezent, Heidelbergcement are o capacitate de productie de circa 3,5 milioane de tone.
In plus, compania va investi si in dezvoltarea unui siloz de clincher (materia prima din care se face cimentul) cu o capacitate de 90.000 tone, construirea unei mori de ciment la Fieni si modernizarea unei mori de ciment la Deva.
"Au fost incheiate toate contractele pentru livrarea echipamentelor necesare pornirii celei de a doua linii de la Bicaz. O parte din echipamente au fost deja livrate. La Fieni este ridicata structura de beton a silozului, iar in acest moment este in drum spre fabrica si corpul principal al morii de ciment care face parte din proiectul de marire a capacitatilor de macinare", explica Rohan.
Din cauza cresterii costurilor de productie, Carpatcement Holding a majorat anul acesta preturile de lista cu 10-15% incepand cu 1 ianuarie 2008. "Ulterior acestei date, Carpatcement nu a mai operat nicio modificare de preturi", spune Rohan. Companiile de constructii au declarat in nenumarate randuri de la inceputul anului ca pretul cimentului a crescut cu circa 20-30%, insa producatorii de ciment afirma ca distribuitorii sunt cei care ulterior majoreaza puternic preturile, din cauza cererii ridicate.
Cifra de afaceri a grupului german HeidelbergCement a crescut cu 67% in primul semestru, la
7 mld. euro, iar profitul operational a avansat cu 37%, la 888 mil. euro, odata cu preluarea companiei britanice Hanson si cu contributia pietelor din Europa de Est.

Cum va majora HeidelbergCement productia din Romania
Germanii vor investi 150 de milioane de euro in dublarea capacitatilor de productie pe care le detine in Romania, in cele trei fabrici de la Bicaz, Fieni si Deva.
Prima etapa a proiectului de investitii consta in pornirea si modernizarea celei de a doua linii de productie de la Bicaz, unde vor fi investiti circa 60 mil. euro.
In urma investitiei de la Bicaz, capacitatea de productie a companiei va creste cu un milion de metri patrati, pana la circa 4,5 mil. tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO