Companii

Cât de verde e economia României? Piaţa locală se află pe locul 32 în lume, depăşind Ungaria sau Polonia. Pentru a realiza acest clasament sunt analizaţi indicatori precum schimbări climatice, biodiversitate, calitatea aerului şi calitatea apei

Cât de verde e economia României? Piaţa locală se...

Autor: Cristina Roşca

08.05.2021, 13:01 1206

România se află pe locul 32 în to­pul celor mai verzi eco­no­mii ale lumii, într-un clasa­ment condus de Dane­mar­ca, Luxemburg şi Elveţia. Topul Yale’s composite Environmental Perfor­mance Index (EPI) analizează câteva zeci de indicatori printre care manage­men­tul deşeurilor, calitatea aerului şi bio­diversitatea. Analiza a luat în calcul doar ţările considerate de către Banca Mondială a avea venituri mari.

România se află departe de vârful clasamentului, obţinând un scor total de 64,7 puncte, faţă de peste 80 de puncte cât au marcat primii cinci clasaţi. Este in­teresant de observat în primul rând că în clasament se găsesc preponderent ţări euro­pe­ne, abia pe locul 12 făcându-şi loc Japo­nia, iar pe 13 Australia, urmate de Noua Zeelandă pe 19. Totodată, se remar­că fap­tul că la vârf sunt unele dintre cele mai bo­ga­te ţări din lume, state pe a căror agendă se află de mulţi ani protecţia mediului.

Ideea de economie verde, care este prietenoasă cu mediul înconjurător, este pe lista autorităţilor din Europa, dar nu numai, de multă vreme, chiar şi în prezent purtându-se discuţii la nivel mondial privind posibilitatea reducerii poluării.

În acest context, România se află pe locul 32 între cele mai verzi economii, depăşind Ungaria (33) sau Polonia (37), state din regiune mai dezvoltate din punct de vedere economic. Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, Cehia stă cel mai bine, undeva pe locul 21.

Raportul Yale’s composite Environ­men­tal Performance Index (EPI) arată că România stă foarte rău la calitatea aerului (locul 73 în lume), coborând chiar alte 15 lo­curi până pe 88 în ceea ce priveşte nivelul de poluare cu particule fine (PM 2,5). În Bucu­reşti spre exemplu mai multe analize din ultimii ani au arătat că nivelul de polulare este mult peste nivelul admis. Traficul intens precum şi alte activităţi au trimis indicatori precum PM 2,5 la niveluri record. Poluarea este un factor major care poate influenţa sănătatea populaţiei, bolile respiratorii dar nu numai având drept cauză calitatea slabă a aerului.

Nici la salubrizare nu stă bine piaţa locală, dar compensează când vine vorba de arii marine protejate (locul 1 mondial), biodiversitate în general (locul 20) sau la lupta dusă împotriva schimbărilor climatice (4).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO