Consumatorii de energie au stat în 2014 în beznă din cauza întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie între 3,7 şi 9 ore, în funcţie de zona de distribuţie, după cum arată cele mai recente date publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cu toate acestea, în 2016 se vor definitiva primele proiecte-pilot pentru implementarea pe scară largă a contoarelor inteligente, aşa-numitele smart-meters.
Consumatorul nu are practic o alegere, înlocuirea vechilor contoare cu noile dispozitive fiind inclusă în Directiva europeană 72/2009 privind regulile pieţei de energie, document prin care se prevede ca, până în 2020, 80% din consumatorii de energie să fie monitorizaţi prin smart meters. Consumatorul nu a avut de ales nici când i-au fost introduse în factură categorii de costuri precum certificatele verzi sau taxa de cogenerare, doar o treime din ceea ce plăteşte fiind costul energiei pure.
Dar în contextul în care investiţia în contorul inteligent, care se ridică la circa 100 de euro pe unitate, se recuperează oricum din facturi, atunci merită dezbătut dacă într-adevăr România trebuie să meargă cu acest ritm impus în ceea ce priveşte montarea acestor dispozitive sau banii ar putea fi canalizaţi spre alte destinaţii.
Este contorul inteligent un lux necesar sau un moft pentru o ţară care şi acum mai are stâlpi de lemn sau anumite transformatoare care ar fi piese de muzeu în Europa de Vest?
Martin Zmelik, CEO al CEZ România, una dintre cele mai mari companii din sectorul energetic, cu o bază de 1,4 milioane de clienţi, va răspunde la această întrebare în calitate de speaker la cea de-a cincea ediţie a ZF Power Summit, eveniment care va avea loc în perioada 22-23 februarie la Radisson Blu, sala Atlas, din Bucureşti. ZF Power Summit, una dintre cele mai importante conferinţe dedicate sectorului energetic, un domeniu de 30 de miliarde de euro, va aduce din nou la aceeaşi masă elita unei industrii strategice alături de care va dezbate cele mai fierbinţi subiecte din sector.
Am putea avea o factură comună la energie, gaze, apă şi internet? Care sunt ofertele-capcană care ar putea apărea odată cu deschiderea pietei de energie? Cum va evolua consumul de energie anul acesta, dar preţurile? Câtă energie se mai consumă ilegal în România şi cum ar putea fi stopat acest fenomen? Care este durata întreruperilor în statele din vestul Europei şi în cât timp au ajuns la aceste performanţe?
Martin Zmelik, unul dintre cei mai puternici oameni din energie, va participa la ZF Power Summit pentru a vorbi despre tendinţele şi provocările unui domeniu care ţine becul aprins în economie la propriu.