Companii

Câtă nevoie este de contoare inteligente când consumatorii stau în beznă ore-ntregi? Aflaţi răspunsul la ZF Power Summit 2016

Martin Zmelik, CEO al CEZ România, va participa la ZF Power Summit

Martin Zmelik, CEO al CEZ România, va participa la ZF Power Summit

Autor: Roxana Petrescu

12.02.2016, 00:05 948

Consumatorii de energie au stat în 2014 în beznă din cauza întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie între 3,7 şi 9 ore, în funcţie de zona de distribuţie, după cum arată cele mai recente date publicate de Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE). Cu toate acestea, în 2016 se vor definitiva primele proiecte-pilot pentru imple­men­tarea pe scară largă a contoarelor inteligente, aşa-numitele smart-meters.

Consuma­torul nu are practic o alegere, înlocuirea vechilor con­toare cu noile dispo­zitive fiind inclusă în Directiva europeană 72/2009 privind regulile pieţei de energie, docu­ment prin care se prevede ca, până în 2020, 80% din consu­matorii de energie să fie moni­torizaţi prin smart meters. Consumatorul nu a avut de ales nici când i-au fost introduse în factură categorii de costuri precum certificatele verzi sau taxa de cogenerare, doar o treime din ceea ce plăteşte fiind costul energiei pure.

Dar în contextul în care investiţia în contorul inteli­gent, care se ridică la circa 100 de euro pe unitate, se recuperează oricum din facturi, atunci merită dezbătut dacă într-adevăr Ro­mânia trebuie să meargă cu acest ritm impus în ceea ce priveşte montarea acestor dispozitive sau banii ar putea fi canalizaţi spre alte destinaţii.

Este contorul inteligent un lux necesar sau un moft pentru o ţară care şi acum mai are stâlpi de lemn sau anumite transfor­ma­toare care ar fi piese de muzeu în Europa de Vest?

Martin Zmelik, CEO al CEZ România, una dintre cele mai mari companii din sectorul ener­getic, cu o bază de 1,4 milioane de clienţi, va răspunde la această întrebare în calitate de speaker la cea de-a cincea ediţie a ZF Power Summit, eveniment care va avea loc în perioada 22-23 februarie la Radisson Blu, sala Atlas, din Bucureşti. ZF Power Summit, una dintre cele mai importante conferinţe dedicate sectorului energetic, un domeniu de 30 de miliarde de euro, va aduce din nou la aceeaşi masă elita unei industrii strategice alături de care va dezbate cele mai fierbinţi subiecte din sector.

Am putea avea o factură comună la energie, gaze, apă şi internet? Care sunt ofertele-cap­cană care ar putea apărea odată cu deschiderea pietei de energie? Cum va evolua consumul de energie anul acesta, dar preţurile? Câtă energie se mai consumă ilegal în România şi cum ar putea fi stopat acest fenomen? Care este durata întreruperilor în statele din vestul Europei şi în cât timp au ajuns la aceste perfor­manţe?

Martin Zmelik, unul dintre cei mai puternici oameni din energie, va participa la ZF Power Summit pentru a vorbi despre tendinţele şi provocările unui domeniu care ţine becul aprins în economie la propriu.

ZF Power Summit. Două zile. Totul despre energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO