Companii

Câteva semne de întrebare: Jumătate din cei mai mari 20 de exportatori de medicamente sunt distribuitori, fără producţie în România

Câteva semne de întrebare: Jumătate din cei mai mari...

Autor: Georgiana Mihalache

02.04.2019, 00:07 2063

Zece din cei 20 de exportatori de medicamente din România sunt distribuitori de medicamente, fără producţie proprie în România, arată datele trimise de Institutul Naţional de Statistică. Restul companiilor sunt producători, iar valoarea totală a exporturilor de medicamente în 2018 a fost de 745 mil. euro, în uşoară creştere faţă de anul anterior.

Cei mai mari exportatori de medicamente în 2018 au fost o reprezentanţă fiscală a grupului Actavis, preluat în 2016 de elveţienii de la Teva, care deţin pe piaţa româ­nească fabrica Sindan din Capitală, în top urmând distribuitorul de medicamente Pharmnet Plus şi fabrica de medicamente Zentiva din Bucureşti.

În top mai apare şi Farmexpert, al doilea distribuitor din piaţă după cifra de afaceri din 2017, deţinut de gigantul Walgreens Boot Alliance. Primii 20 de ex­portatori au o pondere de 75% din exporturile totale, adică în jur de 560 mil. euro în 2018. 

Clasamentul a fost trimis de Institutul Naţional de Statistică, la solicitarea ZF, şi include toate companiile care au codul CAEN 2120, fabricarea preparatelor farmaceutice.

INS nu oferă date privind valoarea exporturilor de medicamente pentru fiecare companie din top.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO