Companii

Ce aduce liberalizarea totala in energie

28.06.2007, 14:30 9

Mult-asteptata liberalizare totala a pietelor de energie si gaze se intampla in sfarsit pe 1 iulie 2007. Masura, menita sa fie bifata pe calendarul alinierii legislative la UE, nu va avea efecte majore imediate. Distribuitorii alternativi si clientii lor favoriti vor avea insa motive de bucurie, ca la fiecare moment de liberalizare de pana acum.
"Liberalizarea pietei nu va aduce mari schimbari peste noapte, ci mai curand schimbari graduale. Practic, anul acesta nu vor avea loc evenimente majore, ci va fi o perioada pregatitoare", spune Adrian Borotea, corporate affairs manager in CEZ Electrica Oltenia si fost director adjunct in Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Energiei (ANRE). Liberalizarea pietei, atat la energie, cat si la gaze, de care se vorbeste din 2000 incoace si care se va incheia in sfarsit pe 1 iulie, ar trebui sa insemne faptul ca micii consumatori isi pot alege un alt furnizor decat cel de pana acum si faptul ca producatorii isi pot vinde toata productia pe piata libera. Deocamdata insa niciuna dintre aceste schimbari nu va putea avea loc efectiv. In primul rand pentru ca producatorii, mai ales cei ieftini, au deja vanduta cea mai mare parte a productiei din acest an (dar si din urmatorii) pe contracte bilaterale, iar in al doilea rand deoarece clientii captivi nu sunt (deocamdata) atractivi pentru furnizorii alternativi, care vizeaza marii consumatori.
Daca pe piata gazelor, furnizorii alternativi ajunsesera anul trecut la 30% din piata, pe piata energiei electrice, careia i s-a acordat constant mai multa importanta din cuza scandalurilor legate de atribuirea contractelor cu energie ieftina, procentul afacerilor facute de alternativi ajunsese anul trecut la aproape jumatate din piata. Pe piata energiei electrice s-au impus companii precum Energy Holding, care ajunsese la sfarsitul anului trecut pe locul intai dupa cota de piata.
Acum, ca piata energiei este libera, cum vor fi avantajate sau dezavantajate companii precum Energy Holding, Electrica, Transelectrica, Hidroelectrica, respectiv, pe de alta parte, clienti captivi de pana acum? Culmea e ca, desi liberalizarea e vazuta ca momentul de la care clientii captivi si-ar putea schimba furnizorul, ei vor fi mai degraba intr-un fel avantajati tocmai datorita faptului ca pot alege sa nu o faca.
Care este insa avantajul de a ramane client al furnizorilor care livreaza la tarife reglementate? "Liberalizarea va face ca tot curentul ieftin, asadar nu doar 60% sau 85% ca pana acum, sa fie exportat sau dat pe contracte bilaterale sau prin alte variante furnizorilor alternativi", spune analistul independent Jean Constantinescu. Aceasta inseamna ca, daca pana acum macar o mica parte din curentul ieftin produs de Hidroelectrica sau Nuclearelectrica sau chiar de complexurile energetice intra in mixul de energie livrat consumatorilor captivi si care ajuta la mentinerea unui pret bun, liberalizarea pietei va permite producatorilor sa vanda toata productia liber. Asadar, pentru "cosul" care va fi livrat consumatorilor captivi va ramane energia mai scumpa, livrata de ceilalti producatori, mai precis grupurile din Termoelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO