Companii

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână al revistei Business MAGAZIN: „Cum se împarte economia României între români şi străini”

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână...
05.03.2018, 00:03 46
♦ „Cum se împarte economia României între români şi străini” este materialul de pe coperta Business MAGAZIN din această săptămână. Jumătate din cifra de afaceri de 290 de miliarde de euro din economia locală stă sub steag străin, iar amprenta investitorilor de peste graniţe este decisivă în sectoarele cheie din economie. La vârf, acolo unde sunt rulajele de miliarde de lei, sectoare precum comerţul, industria auto, industria grea sau industria alimentară sunt teritorii rezervate exclusiv de companii cu capital străin. În construcţii sau transporturi încă domină capitalul românesc, de stat şi privat, însă acolo unde statul face jocurile businessul se bazează pe două modele diametral opuse: profituri record, printre cele mai mari din economie, în sectorul energetic, versus campioni ai pierderilor în special în transporturi. La nivel regional, în 2015, România avea a două cea mai mică valoare a stocului de investiţii străine directe (ISD), după Bulgaria, şi anume 62,2 mld. euro, declară Eric Stab, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, citând un studiu realizat de FIC în colaborare cu Academia de Studii Economice. Mai mult, dacă ne uităm la soldul de ISD pe locuitor, vedem că România este pe ultimul loc, cu o valoare de 3.130 de euro pe locuitor, în timp ce Cehia (9.703 euro/per capital) şi Ungaria (8.386 euro/per capital) au valori semnificativ mai mari şi chiar şi Bulgaria (5.270 euro/per capita) depăşeşte România la acest capitol.

♦ La Bucureşti a apărut prima bibliotecă de materiale din sud-estul Europei, MATER, o investiţie de circa 300.000 de euro care are în spate şi cea mai mare campanie de crowd-funding derulată vreodată în România, conform Business MAGAZIN.

♦ Un loc de muncă este caracterizat, de cele mai multe ori, de rigori, norme bine stabilite şi un comportament obiectiv manifestat faţă de toţi angajaţii. Pe de altă parte, dragostea presupune exact opusul: o preferinţă iraţională pentru o persoană în defavoarea alteia şi un comportament haotic, fără rigori. Ce se întâmplă când cele două universuri se întâlnesc, citiţi într-un articol din această săptămână în Business MAGAZIN. Ioana Mihai-Andrei­

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO