Companii

Ce se intampla cu afacerea PIC a fratilor Penescu: Andrei Penescu: Singurele planuri sunt sa ne mentinem pe linia de plutire

Ce se intampla cu afacerea PIC a fratilor Penescu: Andrei Penescu: Singurele planuri sunt sa ne mentinem pe linia de plutire
10.06.2009, 00:00 358

Andrei Penescu, fiul in varsta de 18 ani al lui Cornel Penescu, patronul clubului FC Arges, si Ilie Penescu, coproprietarul PIC, au preluat controlul afacerilor estimate la peste 150 de milioane de euro ale grupului din Pitesti.

Businessul de baza al grupului este reteaua de 5 hipermarketuri PIC, cel mai mare retailer alimentar autohton. Reteaua a fost condusa de Cornel Penescu si Liviu Facaleata pana la arestarea celor doi, in luna aprilie, pentru acuzatii de mituire a unor arbitri din fotbal.
„Singurul impediment pentru continuarea planurilor pe care le avem pentru grupul PIC este arestarea tatalui meu (Cornel Penescu - n. red.), pentru ca a creat panica in randul furnizorilor si al creditorilor. Toata lumea a asociat gresit arestarea tatalui meu cu o infractiune economica", a declarat Andrei Penescu.
La Tribunalul Arges se judeca in acest moment cateva zeci de dosare deschise de furnizorii hipermarketurilor PIC pentru declansarea procedurii de insolventa a operatorului.
Fiul lui Cornel Penescu sustine ca grupul are datorii totale de 30-40 de milioane de euro si active de peste 200 de milioane de euro si ca isi poate plati furnizorii.
Toate cele cinci magazine PIC operationale in acest moment sunt situate pe terenuri aflate in proprietatea grupului. In anul 2007, fratii Penescu au adus ca aport la capitalul social al grupului hipermarketurile din Craiova si Braila, evaluate la 42 mil. euro (140 mil. lei).
„Este normal ca in aceste conditii sa creasca gradul de precautie al companiilor care le furnizeaza marfa. In conditiile actuale din piata toti retailerii au probleme de lichiditati", a afirmat reprezentantul unui distribuitor de bunuri de larg consum cu afaceri de peste 100 mil. euro.
Mai multi distribuitori din piata au declarat pentru ZF ca PIC se numara printre retelele care in general isi platesc cu intarziere furnizorii. „Noi am pus punct colaborarii cu reteaua PIC la inceputul anului, dupa aproximativ doi ani, motivul fiind intarzierile in primirea banilor pentru marfa", a declarat reprezentantul unui distribuitor al produselor Sony.
Andrei Penescu a mai spus ca firma de constructii a grupului lucreaza in prezent la constructia unor hipermarketuri PIC in orasele Miercurea-Ciuc si Turda, deschiderile fiind planificate pentru acest an. El a mai precizat ca reteaua intentioneaza sa se extinda si in Pitesti, oras in care a fost inaugurata in anul 2004 prima unitate PIC.
Cornel Penescu, 42 de ani, a intrat in afaceri in anul 1991 alaturi de fratele sau, Ilie, in varsta de 49 de ani, si trei angajati, printre care s-a numarat si Liviu Facaleata. Prima afacere a celor doi frati a fost o taraba cu sucuri si tigari.
Bricostore se duce langa PIC Calarasi
Reteaua franceza de magazine de bricolaj Bricostore a anuntat ca va deschide in aceasta luna un magazin la Calarasi cu o suprafata totala de 8.000 de metri patrati, prin investitii de 10 mil. euro. Unitatea este amplasata in vecinatatea hipermarketului PIC, pe un teren achizitionat de Bricostore de la proprietarii grupului din Pitesti.
Andrei Penescu a precizat ca magazinul Bricostore din Calarasi este construit de PIC Constructii.
La inceputul acestui an, Cornel Penescu a anuntat incheierea unor parteneriate cu doua retele de bricolaj, Bricostore si Interhome, pentru extinderea suprafetelor comerciale in locatiile hipermarketurilor PIC din Calarasi, Oradea, Craiova si Ploiesti.
Atragerea altor retaileri in locatiile sale ar putea aduce retelei de hipermarketuri un flux mai mare de clienti, ceea ce s-ar putea resimti in ratele de crestere a vanzarilor in urmatorii ani. Pentru acest an era planificata si inaugurarea unui parc de retail PIC de 60 de milioane de euro la Ploiesti, proiect pus in stand by din lipsa de fonduri.
Grupul Pic are o concurenta puternica in comertul modern, cei mai de temut competitori ai sai fiind in acest moment Carrefour si Real. Cei doi retaileri au fost anul trecut cei mai mari investitori din comertul local cu dominanta alimentara, realizand fiecare investitii de aproximativ 150 mil. euro: Carrefour si-a extins reteaua cu 10 hipermarketuri, in timp ce Real a inaugurat 6 unitati. Anul trecut, PIC a adus in retea o singura locatie noua, la Calarasi.
PIC aduce un magazin Interhome la Craiova
Reteaua de magazine de bricolaj Interhome, controlata de o firma belgiana (Interior Home Commerce), va deschide pana la sfarsitul lunii iunie un magazin la Craiova, in parcarea hipermarketului PIC. La inceputul acestui an, Liviu Facaleata a declarat ca parteneriatul cu Interhome prevede deschiderea unor magazine de bricolaj in vecinatatea hipermarketurilor Pic din orasele Oradea, Craiova si Ploiesti. Firma Interhome Decor a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 12,5 mil. euro, cu doua unitati operationale la finele lui 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO