Companii

Ce spune Dragoş Petrescu de la city Grill despre legea bacşişului

Dragoş Petrescu, fondatorul City Grill: City Grill a depăşit în 2022 anul record 2019, când a înregistrat o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro. În 2022 am fost cu 3 milioane de euro peste acest prag, am ajuns la 43 de milioane de euro.

Dragoş Petrescu, fondatorul City Grill: City Grill a depăşit în 2022 anul record 2019, când a înregistrat o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro. În 2022 am fost cu 3 milioane de euro peste acest prag, am ajuns la 43 de milioane de euro.

Autor: Cristina Roşca

09.01.2023, 00:04 6000

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea bacşişului, astfel că acum această sumă de bani lăsată în mod voluntar de către clienţi este ilustrată separat pe bon şi este fiscalizată.

► În ceea ce priveşte bacşişul, operatorii din industria HoReCa, pot trece pe bon una sau mai multe variante pe care clientul să o aleagă, ca spre exemplu 5%, 10% şi 15% din valoarea consumaţiei. E posibil să fie trecută şi doar o variantă de bacşiş, cum ar fi 10%. Conform legii însă, suma aferentă bacşişului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea consumaţiei.

► „Clientul alege ce şi cât vrea să plătească. Noi, spre exemplu, pe bon, avem doar varianta de 10%, dar e la alegerea clientului dacă vrea această sumă, dacă vrea alta sau dacă nu vrea să lase bacşiş“, explică spune Dragoş Petrescu, fondatorul lanţului de restaurante City Grill, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu.

► Ca urmare a acestei legi, oamenii pot plăti cu cardul şi bacşişul, nu doar valoarea consumaţiei, această măsură fiind una de bun augur pentru industria HoReCa, adaugă el. Anterior, oamenii puteau plăti nota fie card, fie cash, dar bacşişul se achita doar cash şi era nefiscalizat.

► „Clientul alege acum nu doar cât, ci şi în ce formă plăteşte bacşişul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul şi bacşişul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacşiş“, adaugă Petrescu. El precizează că, în mod normal, cei mai mulţi clienţi aleg fie să achite totul fie cu cardul, fie cash. Antreprenorul crede însă că bacşişul lăsat sub formă de cash va fi, iniţial, mai greu de fiscalizat.

► Bacşişul va fi împărţit 100% angajaţilor, iar modul în care se va face acest lucru depinde de fiecare companie în parte. Legea nu stipulează cum se împarte bacşişul, dar spune că banii ajung la salariaţi. Şi înainte existau scheme prin care se împărţeau aceşti bani, ei nu rămâneau 100% la ospătari, spune Petrescu. Totuşi, ei luau – şi continuă să ia la City Grill – cea mai mare parte a sumei pentru că au şi cele mai mici salarii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO