♦ ZF a luat în calcul primele cinci companii de pe fiecare piaţă – panificaţie şi morărit, lactate şi brânzeturi, ulei, carne şi preparate din carne -– şi a reprezentat grafic fabricile pe care le deţin acestea.
Vel Pitar, Albalact, Bunge sau Smithfield, cei mai mari jucători de pe pieţele pâinii, laptelui, a uleiului sau a cărnii, care totalizează afaceri de 30 de miliarde de lei în 2020, au unităţi de producţie în cele mai bogate judeţe ale ţării. Bucureştiul găzduieşte cinci fabrici importante, dintre care două fac produse de panificaţie, două fac produse din carne şi una produce lactate şi brânzeturi.
„Alegerea unei locaţii pentru producţie se face în funcţie de mai mulţi factori, printre care disponibilitatea şi costul forţei de muncă, facilităţile oferite la nivel local, proximitatea de pieţele mari de desfacere, calitatea infrastructurii, proximitatea de centre universitare/ educaţionale etc. Multe din locaţiile din judeţele cu PIB mic nu satisfac aceste cerinţe; în multe cazuri este greu să gaseşti forţă de muncă la modul general – chiar şi dacă se face abstracţie de calificare în ideea că angajaţii pot fi pregătiţi la locul de muncă“, explică Bogdan Belciu, unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi de pe piaţa românească şi co-fondator al companiei de consultanţă Valorem Business Advisors.