Companii

Cel mai bun an pentru comerţul modern: peste 400 de magazine şi-au deschis porţile în 2019

2019 a fost cel mai bun an pentru comerţul modern, care are o istorie de 23 de ani pe piaţa din România.

2019 a fost cel mai bun an pentru comerţul modern, care are o istorie de 23 de ani pe piaţa din România.

Autor: Cristina Roşca

20.12.2019, 00:00 134

Universul de comerţ modern a sărit de 3.000 de magazine în 2019 după ce reţelele străine au deschis peste 400 de unităţi noi. De departe cele mai multe magazine au fost deschise de Profi, urmat de Mega Image, ambele reţele active pe formatul de supermarket şi proximitate. Şi pentru formatul de discount 2019 a fost unul dintre cei mai buni ani, cu peste 50 de unităţi noi operate de Lidl, Penny Market şi Supeco (divizie a Carrefour).

Opt dintre cele zece reţele de comerţ modern din România au deschis magazine în 2019, singurele excepţii fiind grupul german Metro Cash&Carry şi lanţul de hipermarketuri Cora. De altfel, cele două companii şi-au pus pe hold expansiunea de mai mulţi ani, Metro investind mai degrabă în extinderea francizei LaDoiPaşi, iar Cora anunţând planuri în zona de online.

La polul opus, cele mai active reţele au fost din nou Profi, care va termina anul cu 260 de unităţi noi, şi Mega Image cu 65, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor comunicate de companie.

Per ansamblu, 2019 a fost cel mai bun an pentru comerţul modern care are o istorie de 23 de ani pe piaţa din România. Astfel, au fost deschise circa 430 de magazine sub diferite formate, respectiv hipermarketuri, supermarketuri, magazine de proximitate, cash&carry şi discount. Prin comparaţie, în anii anteriori s-au deschis între 250 şi 300 de unităţi. Cele mai multe deschideri au fost cele pe format mic, dat fiind că românii caută magazine apropiate de casă sau birou, unde să meargă zilnic pentru cumpărături de necesitate imediată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO