Companii

Cel mai mare grup energetic austriac ar investi un sfert de miliard de euro in termocentrala Iernut

06.04.2007, 20:48 58

Verbund, cea mai mare companie integrata de energie din Austria, este interesata sa investeasca aproximativ 250 mil. euro intr-un nou grup de productie la termocentrala de la Iernut.
"Deocamdata, si-au anuntat intentia de a participa la proiect grupul Siemens si compania ELCEN Bucuresti, dar lista este in continuare deschisa. Nu s-a stabilit inca procentul in care va contribui fiecare companie la investitia totala in acest proiect", a declarat Ovidiu Pop, reprezentantul in Romania al firmei austriece, fost director general al companiei Termoelectrica.
Potrivit sursei citate, propunerea a fost deja prezentata secretarului de stat din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Darius Mesca, iar dupa sarbatorile pascale aceasta va fi inaintata vicepremierului Marko Bela.
Termocentrala de la Iernut functioneaza pe gaze naturale, avand sase grupuri cu o putere instalata de 800 de MW. Noul proiect vizeaza constructia unui grup nou pentru producerea energiei electrice cu o putere instalata de 400 de MW.
Constructia noii unitati poate fi realizata in 18 luni, iar in proiect ar putea fi atrase si alte companii, potrivit lui Pop. Termocentrala de la Iernut este o sucursala a ELCEN Bucuresti, care detine si Electrocentrale Bucuresti (cu centralele Grozavesti, Vest, Sud, Progresu si Titan) si Electrocentrale Constanta (CET Palas).
Realizarea proiectului de la Iernut ar fi prima investitie realizata de Verbund pe piata locala de profil de la deschiderea de la sfarsitului anului trecut a biroului local. De asemenea, compania si-a anuntat intentia de a participa la privatizarea unor unitati ale Termoelectrica si Hidroelectrica. Verbund este cea mai mare companie din sectorul energetic din Austria, avand atat activitati de productie, cat si de transport si furnizare de electricitate. Statul austriac este principalul actionar al Verbund, cu o participatie de 51%. Grupul german Siemens, prezent in Romania din anul 1905, are activitati in domeniile transporturi, energie, automatizari, actionari, tehnica medicala si comunicatii. Afacerile Siemens au ajuns anul trecut la peste 290 mil. euro pe piata locala.
Intentia unor grupuri internationale de a investi in formarea de noi grupuri energetice in cadrul termocentralelor este o tema de discutie din ce in ce mai prezenta. Enel (Italia), E.ON (Germania) si Electrabel (Belgia) au participat la privatizarea termocentralei de la Braila, aflata inca in posesia Termoelectrica, avand intentia de a construi un grup nou de producere a energiei folosind unele dintre activele prezente pe platforma termocentralei. Procedura ar trebui finalizata luna aceasta, potrivit reprezentantilor Termoelectrica. Intentia companiilor deja prezente pe piata locala a energiei este formarea de portofoliii, integrate.
Enel si E.ON si-au anuntat intentia de a participa la privatizarile care vor avea loc in domeniul productiei de energie. Pe de alta parte, pentru companiile care nu sunt inca prezente pe piata locala, investitia in unitati de productie este interesanta, avand in vedere ca inca mai sunt filialele de distributie neprivatizate impreuna cu care si-ar putea forma portofolii integrate. Proceduri similare de privatizare vor fi demarate si la termocentralele Borzesti si Doicesti, aflate tot in portofoliul Termoelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO