Companii

Cel mai puternic laser din lume, construit în România

Cel mai puternic laser din lume, construit în România
27.03.2011, 20:28 424

Construcţia celei mai puternice instalaţii de lasere din lume vaîncepe anul viitor, la Măgurele. Aparatul va produce un fascicul deo putere comparabilă cu cea a tuturor becurilor dintr-o sută demiliarde de blocuri de 10 etaje. Se estimează că 80 - 90% dintrecercetătorii de aici vor fi străini, conform Gândul.

La numai 4 kilometri de Capitală, pe Platforma Măgurele, vaîncepe anul viitor construcţia celui mai puternic laser din lume,un proiect realizat în colaborare cu 12 ţări europene. Maşinăria vaavea dificila misiune de a transforma lumina în materie, dar va fifolosită şi la terapii anticancer, experimente de fizică nucleară,sau la crearea unor dispozitive pentru radiografierea containerelordin aeroporturi şi vămi prin care nu pătrund razele X.

"Este mai mult decât un laser. Este o infrastructură decercetare complexă care se va înscrie în lista marilor laboratoareale lumii. Cercetările fundamentale şi aplicative ce se vordezvolta aici vor fi de un impact deosebit atât în domeniulfizicii, cât şi în cel economic-social", spune prof. NicolaeZamfir, directorul general al Institutului Naţional de Fizică şiInginerie Nucleară Horia Hulubei. Citiţi mai multe despre proiectul de la Măgurele pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO