Companii

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă nu este afectată de scăderea nivelului Dunării

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă nu este...

Autor: Carol Dan

23.07.2015, 00:00 485

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) spune că scăderea debitelor Dunării nu afectează funcţionarea celor două reactoare nucleareletrice ale centralei de la Cernavodă. Apa Dunării este folosită pentru răcirea celor două unităţi de producere a electricităţii. „Unităţile 1 şi 2 ale CNE Cernavodă funcţionează la parametri normali şi în condiţii de securitate nucleară", a anunţat compania.

În plus, siguranţa centralei nu poate fi pusă în pericol nici în situaţia unui nivel extrem de scăzut al Dunării. Chiar dacă nivelul Dunării s-ar apropia de un nivel extrem de scăzut, cele două reactoare pot fi oprite controlat, astfel încât să existe suficient debit de apă de răcire pentru menţinerea reactoarelor în stare sigură.

Centrala din Cernavodă are în funcţiune două reactoare nucleare, care acoperă circa 18% din necesarul anual de energie. Pentru a opri reactoarele nucleare, este nevoie ca debitul Dunării să scadă la 1.800 metri cubi pe secundă, aşa cum s-a întâmplat în 2003.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării la intrarea în ţară va fi „în scădere uşoară“ în intervalul 22-29 iulie, respectiv 2.600 metri cubi pe secundă, sub media multianuală a lunii iulie, de 5.350 metri cubi pe secundă. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO