Companii

Cenuşăreasa tranziţiei energetice: piaţa pentru stocare este evaluată la 40 mil. euro, dar miile de MW verzi nu se pot face fără baterii. E-acumulatori: Potenţialul de creştere este de 25% pe an

Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro: Sursele regenerabile de energie sunt de natură intermitentă, ceea ce poate genera fluctuaţii semnificative în alimentare. Sistemele de stocare a energiei în baterii ajută la abordarea acestei provocări.

Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro: Sursele regenerabile de energie sunt de natură intermitentă, ceea ce poate genera fluctuaţii semnificative în alimentare. Sistemele de stocare a energiei în baterii ajută la abordarea acestei provocări.

Autor: Roxana Petrescu

24.11.2023, 00:05 106

Creşterea peste aşteptări a segmenului de prosumatori, care împreună au depăşit pragul de 1.000 MW instalaţi, dar şi capacitatea semnificativă de proiecte eoliene şi solare pe care România se aşteaptă să le aibă până la finalul acestei decade, fac din subiectul stocării un element cheie pentru toată această dezvoltare Problema? La acest moment piaţa de baterii este de numai 40 de milioane de euro, dar potenţialul este acolo.

Piaţa de acumulatori pentru sto­carea energiei produse din utilizarea panourilor fotovoltaice va înregistra o dezvoltare semnificativă în anii ur­mă­tori, având în vedere viteza cu care creşte numărul prosumatorilor, capa­ci­ta­tea limitată a reţelei naţionale de a prelua noile cantităţi de energie în se­zonul de vârf, dar şi intenţia de­clarată a ANRE (Autoritatea Naţio­nală de Reglementare în domeniul Energiei) de a limita cantitatea de e­ner­gie pe care prosumatorii o pot in­troduce în reţea, spun reprezentanţii E-Acumulatori, unul dintre cele mai importante afaceri axate pe livrarea la cheie a proiectelor de energie sola­ră. Astfel, cele mai recente date ale ANRE arată că la finalul acestei veri România avea peste 91.000 de prosu­matori, cu o capacitate de 1.155 MW, după investiţii de peste un miliard de euro în proiecte proprii de producere a energiei prin panouri fotovoltaice.

Dar piaţa are şanse reale de creş­tere accelerată, mai ales în contextul în care cel mai probabil va fi lansat un nou program pentru susţinerea inves­tiţiilor în domeniu, finanţat cu banii din PNRR. Destinat în exclusivitate persoanelor fizice, cu focus pe consu­matorii vulnerabili, programul naţio­nal Casa eficientă energetic se alătură programului Casa verde fotovoltaice pentru creşterea numărului de prosu­matori sau pentru investiţii în moder­nizarea locuinţelor. Fondurile totale ar putea ajunge la 534 de milioane de euro, prin PNRR, spun reprezentan­ţii Ministerului Investiţiilor şi Proiec­telor Europene (MIPE), gestionarul acestui proiect.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO