Companii

Cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut în primul trimestru cu aproape 8 procente

Cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut...

Autor: Liviu Iancu

03.06.2014, 10:15 275

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, s-a majorat în primele patru luni datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (11,1%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (7,3%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule (3,2%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost stimulat de creşterea vânzărilor de produse nealimentare (10,6%), a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (6,6%) şi a comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (3,7%).

În aprilie 2014, afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,5% şi au scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2% .

Astfel, s-au majorat vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (5,2%) şi vânzările de produse nealimentare (0,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 6,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2014, comparativ cu luna precedentă , afacerile din comerţul cu amănuntul s-au diminuat cu 3,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-16,2%) şi la vânzările de produse nealimentare (-2,6%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,9%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută, cu 4,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,1%.

Rezultatele pozitive s-au datorat creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (10,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (5,9%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 6,1%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,1% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (9,2%) şi vânzărilor de produse nealimentare (6,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 5,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO