Companii

Cinci râuri din România primesc „capcane” pentru PET-uri, pentru ape mai curate

Cinci râuri din România primesc „capcane” pentru...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

10.02.2022, 16:08 1277

Patru dispozitive pentru colectarea deşeurilor de tip Litter Trap vor fi instalate până la finalul acestui an pe râurile Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş, după ce un prototip a fost deja montat pe râul Dâmboviţa, în apropiere de Târgovişte.

„În râurile noastre se găsesc foarte multe deşeuri, foarte multe ambalaje. Orice mesaj prin care încercăm să atragem atenţia asupra importanţei colectării separate şi a unui comportament responsabil faţă de mediu în rândul cetăţenilor va produce efecte pozitive”, a spus ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna.

Iniţiativa aparţine brandului de apă minerală Dorna şi are în vedere şi alte acţiuni de curăţare, astfel încât, în viitor, apele care se varsă în Dunăre şi în Marea Neagră să fie mai curate.

Dispozitivul de colectare a deşeurilor de tip Litter Trap este fabricat din plastic reciclat, nu necesită alte resurse şi nu afectează flora şi fauna subacvatică. Dispozitivele plutitoare care vor fi instalate în cadrul acestei campanii sunt concepute de organizaţia non-profit Clear Rivers din Olanda, ele fiind gândite să extragă deşeurile din apă într-un mod pasiv: nu necesită energie sau intervenţie umană pentru funcţionare, ci se bazează exclusiv pe vânt şi pe curenţii din apă, care împing deşeurile în interiorul dispozitivelor. Cunoscute sub denumirea de Litter Trap, aceste dispozitive sunt, de fapt, nişte sisteme plutitoare, capabile să capteze gunoiul de la suprafaţa apei până la adâncimea de un metru sub apă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO