Companii

Circa 3% din companiile agricole din România sunt deţinute de străini: Italia, Germania, Republica Moldova, Olanda şi Spania, principalele ţări de origine ale acţionarilor

Circa 3% din companiile agricole din România sunt...

Autor: Florentina Niţu

24.02.2024, 10:54 258

♦ Cei mai mulţi investitori străini în agricultură în România sunt din Italia, având circa 1.000 de firme, adică aproape 1% din total ♦ Italienii au o poziţie de forţă în producţia cerealelor, jumătate dintre firme având activitate în acest sector şi, cu precădere, în vestul ţării ♦ Olandezii au investiţii importante în sectoarele creşterii bovinelor şi porcinelor.

Italia, Germania, Republica Mol­dova, Olanda şi Spania sunt prin­cipalele ţări de origine ale acţio­narilor companiilor care activează în agricultura românească. În total, 3,1% din cele 133.461 de companii agricole active în România au capital străin, arată o analiză ZF făcută pe baza datelor Termene.ro, platformă de analiză. ZF a luat în calcul companiile cu codul CAEN 01, cu excepţia „0170 - vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului şi activităţi de servicii anexe vânătorii“, care sunt în funcţiune şi sunt organizate în formele SRL, SA, PFA, IFAM, SNC, SRLD, II, AF şi SCA. De ce au ales pământurile româneşti?

„În Italia, ponderea terenului arabil este mult mai redusă, iar atomizarea func­ţio­nează, de asemenea. Despre Olanda, nu are rost să discutăm, pentru că efectiv nu mai are loc unde să plaseze capitalul, fiind o piaţă saturată şi normată. În Spania, nu există un potenţial agricol semnificativ. La grâu, Spania generează maxim 5% din cele 135 de milioane de tone anuale ale UE, iar la porumb au un maxim de 7% din cele 60 de milioane de tone producţie Uniunii. Terenurile din Spania sunt extrem de aride din cauza poziţionării geografice şi climei, astfel încât nu mai există loc de expan­siu­ne“, spune Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant în agrobusiness şi fondator al Romanian Agri Column. Acesta a adăugat că investiţia în terenuri este încă foarte profitabilă în România.

Când privim totul în termeni de preţ pe hectar, constatăm că în România, preţurile sunt extrem de atractive, iar în comparaţie directă cu Franţa, de exemplu, a subliniat Cezar Gheorghe. La fel este şi în comparaţie cu alte ţări, iar acest aspect reprezintă un motiv serios pentru investitori să-şi extindă activitatea în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO