Companii

CITR: Directiva europeană privind restructurarea a trecut de Senat, iar mii de companii din România ar putea beneficia de transpunerea în legislaţia naţională

CITR: Directiva europeană privind restructurarea a...

Autor: Roxana Rosu

12.04.2022, 12:57 206

Directiva privind restructurarea este cu un pas mai aproape de implementare, după ce proiectul de lege privind transpunerea sa în legislaţia naţională a trecut de Senat şi va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional, a anunţat CITR, parte a Impetum Group.

Potrivit companiei, mii de companii din România ar putea beneficia de pe urma acestei directive a Comisiei Europene, prin salvarea afacerii şi a locurilor de muncă.

Proiectul de lege a fost votat de Senat în 11 aprilie, după ce a primit avizul comisiilor reunite, cu câteva amendamente menite să întărească aplicabilitatea legii.

În contextul în care în România companiile amână 3-4 ani intrarea în insolvenţă, iar anual sunt mii de afaceri care ajung prea târziu în această etapă, Directiva încurajează aplicabilitatea în practică a procedurilor de restructurare, punând accent pe prevenţie şi celeritate, desfăşurare în mare parte out-of-court (în afara instanţelor), confidenţialitate, astfel încât companiile să se poată restructura înainte de a ajunge în insolvenţă. Procedurile vor putea fi accesate doar la cererea societăţii, care îşi păstrează astfel dreptul de administrare, rămânând în controlul afacerii.

„Nevoia unui cadru normativ care să adreseze dificultatea şi luarea acestor măsuri de prevenţie a apărut în contextul în care vedem că la nivelul UE zilnic aproape 600 de firme intră în faliment. La nivel local, există decalaje importante între momentele în care apar dificultăţile într-o companie şi cel în care aceasta intră în proceduri de redresare. Avem nevoie de proceduri bazate pe celeritate, flexibilitate şi nu în ultimul rând pe confidenţialitate, astfel încât să nu mai existe acest stigmat al eşecului, care îi descurajează pe cei mai mulţi manageri în demararea proceselor de redresare. Ne aşteptăm ca Directiva, care va veni în beneficiul a mii de companii aflate în dificultate, să fie transpusă în termenul limită stabilit de Comisia Europeană, iulie 2022”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR şi Team Leader al echipei de experţi care a redactat proiectul de lege privind transpunerea Directivei în România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO