Companii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României propune introducerea unui certificat ”De Origine Românească-D.O.R.” pentru producătorii agricolo care folosesc materie primă locală, pe modelul altor state UE

Coaliţia pentru Dezvoltarea României propune...

Autor: Roxana Rosu

07.06.2021, 12:18 228

Coaliţia pentru Dezvoltarea României(CDR) propune Guvernului să introducă un certificat de autentificare pentru producătorii agricoli şi procesatorii români care folosesc materie primă locală, atestat care ar creşte valoarea adăugată a produselor realizate de aceştia şi i-ar ajuta să fie mai competitivi în piaţă, potrivit unui comunicat al CDR.

”«De Origine Românească» este un proiect pe care l-am construit, alături de colegii din CDR, din dorinţa de a sprijini producătorii agricoli locali, care au nevoie mai mult decât oricând să fie prezenţi şi vizibili pe rafturile magazinelor din toată ţara. În acelaşi timp, este un proiect care ajută consumatorul român în procesul de achiziţie a bunurilor alimentare, oferindu-i în mod transparent informaţii despre cât de multă materie primă autohtonă a fost folosită în procesul de fabricaţie a unui bun alimentar”, a declarat antreprenorul Dumitru Fodor, reprezentant al RBL în Grupul de lucru pentru agricultură din cadrul CDR şi coordonator al proiectului.

Schema de certificare voluntară propusă de CDR implică Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării ca autoritate competentă şi se va baza pe o metodologie conform practicilor europene în materie.

Atestatul oferit producătorului român la finalul procedurii îl va ajuta pe acesta să demonstreze că foloseşte materie primă locală în procesul de fabricaţie şi pe consumator să decidă în deplină cunoştinţă de cauză.

Membrii Coaliţiei au analizat mecanismele folosite de alte state UE pentru a susţine producătorii locali şi pentru a-şi proteja patrimoniul gastronomic, dar şi efectele unor astfel de politici asupra economiei la nivel macro şi asupra consumatorilor la nivel individual.

Analiza a arătat că lipsa unor mecanisme de protecţie a producătorilor români are un profund impact negativ la nivel economic.  Conform unui Raport dat publicităţii de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Romania a încheiat anul 2020 cu un deficit de peste 3,1 miliarde euro în comertul cu produse agroalimentare pe relaţia cu statele membre UE, cu peste 30% mai mare decât în 2019, în condiţiile în care consumatorii români au devenit tot mai interesaţi să cumpere produse româneşti dar le este greu să afle câtă materie primă de origine locală există în ceea ce achiziţionează.

Aceeaşi cercetare a arătat faptul că multe state dezvoltate din Uniunea Europeană folosesc pe scară largă ”schemele de certificare voluntară” pentru a proteja interesele producătorilor şi procesatorilor locali.

 Un studiu realizat de ”Areté – Research and Consulting in Economics” efectuat pentru Comisia Europeană indică faptul că în Europa funcţionează 441 de scheme şi subscheme de certificare voluntară a produselor agricole şi alimentare, 424 fiind valabile în statele membre UE şi 17 în state non-membre UE.

Germania prezintă cel mai ridicat număr de scheme cu 107, urmată de Italia cu 52 de scheme şi Spania cu 49 de scheme. În Austria, de exemplu, schema de protejare a intereselor producătorilor locali se numeşte ”etichetă de calitate” şi este esenţială pentru consumatori în cazul achiziţiei de ouă, carne de pasăre, carne de vită au porc, lapte, brânză, unt şi cârnaţi.

În luna octombrie a anului 2020, Comisia Europeană a publicat rezultatele studiului Special Eurobarometru 505 –„Making our food fit for the future – Citizens' expectations”. Conform studiului, aproape un sfert din respondenţi consideră că „lanţurile de aprovizionare locale sau scurte” (24%) asigură sustenabilitatea producţiei şi sunt importante pentru consumatori.

CDR este construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi, fiecare dintre aceştia remarcându-se printr- o poziţionare solidă ca organizaţii. Printre membrii CDR se numără: AmCham, AOAR, CNIPMMR, Confederaţia Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Fundaţia Romanian Business Leaders, Camera de Comerţ Româno-Franceză, Camera de Comerţ România -Germania(AHK).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels