Companii

Comisia Europeană a închis investigaţia demarată în 2018 privind sprijinul acordat de România companiei Oltchim, în valoare de aproximativ 335 de milioane euro

Comisia Europeană a închis investigaţia demarată în...

Autor: Roxana Rosu

01.07.2022, 10:05 295

Comisia Europeană a închis investigaţia demarată în 2018 privind sprijinul acordat de România companiei Oltchim, în valoare de aproximativ 335 de milioane euro, în condiţiile în care societatea a fost declarată insolvabilă în 2019 şi şi-a încetat definitiv activitatea economică.

În decembrie 2018, Comisia a constatat că Oltchim a primit un ajutor incompatibil de la statul român sub formă de neexecutare a datoriilor, anulare a datoriilor şi continuare a livrărilor către Oltchim fără plată.

Comisia a impus României să recupereze acest ajutor.

În decembrie 2021, Tribunalul a constatat că Comisia nu a reuşit să demonstreze că două măsuri de sprijin - neexecutarea datoriilor şi anularea datoriilor - constituiau ajutoare de stat şi, prin urmare, a anulat parţial decizia Comisiei din 2018.

Ca urmare a hotărârii Tribunalului, procedura oficială de investigare a Comisiei a rămas deschisă în ceea ce priveşte cele două măsuri.

La 8 mai 2019, Oltchim a fost declarată insolvabilă şi şi-a încetat definitiv activitatea economică. Ca urmare a acestui fapt, investigaţia Comisiei a rămas fără obiect şi, în consecinţă, Comisia şi-a închis investigaţia.

Chimcomplex Borzeşti, controlat majoritar de omul de afaceri Ştefan Vuza, a achiziţionat în anul 2018 activele viabile ale combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO